• Popkoor Amazing op het podium in theater DE KOM.
• Popkoor Amazing op het podium in theater DE KOM. Foto: Hillechien Boel

‘KOM Sing Along wordt echt een feestje’

Nieuws 615 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Zes koren uit Nieuwegein zullen op 10 december hun zangkunsten laten horen op het podium van de Rabobankzaal in theater DE KOM tijdens KOM Sing Along. “Nog nooit zijn er zoveel koren uit Nieuwegein bij elkaar gekomen in ons theater”, vertelt Jorunn Labordus, stadsprogrammeur van DE KOM, enthousiast.

KOM Sing Along wordt georganiseerd in samenwerking met Rotary Club Nieuwegein. Deze club zet zich in voor het verbinden van mensen en organisaties op lokaal niveau. Erik Asbreuk, voorzitter van de Rotary Club Nieuwegein, vertelt dat het idee zo’n anderhalf jaar geleden is ontstaan. “Wij dachten vanuit Rotary al een tijdje na over een meezingconcert. Ik klopte aan bij Labordus en zij vertelde dat DE KOM ook al een tijdje met het idee rondliep om iets met Nieuwegeinse koren te doen. Eén plus één is twee, dacht ik!” 

‘Zingen werkt verbindend’
Een meezingconcert betekent dat niet alleen de koren, maar ook de mensen in het publiek gevraagd worden om mee te zingen. Volgens Labordus brengt het samen zingen mensen dichter bij elkaar en dat is één van de dingen waar het theater in Nieuwegein zich voor inzet. “Samen zingen is heerlijk, fijn en werkt verbindend.” Asbreuk voegt toe: “Ik heb zelf veel met muziek. Een van de doelen is het bieden van een podium voor de koren in Nieuwegein.”

Speciale genodigden 
Voor het concert zal - naast de mensen die zelf een kaartje kopen - de helft van de zaal gratis worden uitgenodigd. Dit gaat om zo’n driehonderd mensen uit Nieuwegein die een zwaar jaar achter de rug hebben. Asbreuk: “Een andere doelstelling vanuit Rotary is het bezorgen van een gezellige middag voor mensen die het de afgelopen tijd moeilijk hebben gehad. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met financiële problemen, maar ook eenzame mensen die dit jaar een dierbare zijn verloren.” Rotary werkt hiervoor samen met verschillende organisaties, zoals het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk, kerken en diverse vrijwilligersnetwerken. “Zij weten precies waar het leed zit in onze stad en wie het op dit moment het hardste nodig heeft om er even uit te zijn.”

Geen onderscheid
Om het publiek met elkaar in contact te brengen, is er - naast een pauzedrankje - na afloop van het concert de mogelijkheid voor een hapje en een drankje in het theatercafé. Labordus geeft aan dat dit mensen de gelegenheid geeft om met elkaar in gesprek te gaan. Daarnaast benadrukt ze dat er bewust geen onderscheid wordt gemaakt tussen de mensen die zijn uitgenodigd en die zelf een kaartje hebben gekocht. “Iedereen zoekt zelf een stoel in de zaal op, het maakt niet uit of je bent uitgenodigd of zelf een kaartje hebt gekocht.” Op deze manier proberen DE KOM en Rotary de middag voor iedereen toegankelijk te houden.

Repertoire
De koren hebben alle zes een eigen repertoire en daardoor zal het een afwisselende middag worden. Zo treedt het popkoor Amazing op, maar worden er ook Oekraïense liederen gezongen door Lysenko en laat Brulboei zeemansliederen horen. Ieder koor zal zo’n vijftien minuten optreden. “Elk koor kiest een speciaal meezingnummer uit dat iedereen kent. Het wordt echt een feestje’’, vertelt Labordus. Daarnaast geeft ze aan dat bezoekers ieder op hun eigen manier mogen genieten, zoals hard meezingen of luisteren. Volgens Asbreuk waren de koren meteen enthousiast toen ze dit voorjaar werden gevraagd om mee te doen: “Ze vinden het uniek om in de grote zaal van DE KOM te mogen optreden. Daarnaast vinden ze het een leuk idee dat mensen mogen meezingen.”

Enthousiasme
Asbreuk vertelt dat er vanuit alle kanten positief wordt gereageerd op het initiatief. “Als je kijkt naar de enthousiaste reacties van de koren, sponsoren en fondsen, maar ook de vrijwilligersorganisaties die helpen zit er veel potentie in.” Ook de gemeente - die het concert deels ondersteunt - reageert goed. Asbreuk hoopt dat als het een succes is, er elk jaar een KOM Sing Along georganiseerd mag worden. “Stiekem hebben we er al over nagedacht wie we gaan uitnodigingen als we het vijfjarig jubileum vieren”, lacht hij.

Het meezingconcert begint om 14.00 uur. Reguliere kaarten zijn te koop via www.dekom.nl. Het is mogelijk om zelf mensen aan te dragen die een zwaar jaar achter de rug hebben en dus een gezellige middag kunnen gebruiken. Mensen die graag iemand willen opgeven, kunnen een mailtje sturen naar hannievanbaren@ziggo.nl.

Isabelle Poot

Isabelle Poot is journalist van Het Kontakt - De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Tot vier jaar cel geëist tegen vermeende drugsdealers en brandstichters Nieuws 17 uur geleden
• De ooievaars op het nest in Park Oudegein.
De lente komt eraan: twee ooievaars op het nest in Park Oudegein Nieuws 28 feb, 15:56
• Twee op de drie samengestelde gezinnen vallen binnen enkele jaren weer uit elkaar.
(Stief)ouders opgelet: nieuw initiatief voor samengestelde gezinnen van start in Nieuwegein Nieuws 28 feb, 15:21
• De toekomstige opvanglocatie voor vluchtelingen aan de Newtonbaan in Nieuwegein.
VVD: toekomstig azc in Nieuwegein moet opvang bieden aan LHBTIQ+'ers Nieuws 28 feb, 14:37
Afbeelding
Politie Nieuwegein zoekt eigenaar van gestolen gouden ketting Nieuws 28 feb, 10:24
• Op een pleintje aan de Ringwade trof de politie het afgestoken vuurwerk aan.
Grote hoeveelheid vuurwerk afgestoken naast gevangenis in Nieuwegein 112 28 feb, 09:20
• Boekenweek 2024 in De tweede verdieping.
Boekenweek in De tweede verdieping: alles over familie Nieuws 27 feb, 12:44
• Anesthesioloog Harold Nijhuis laat de nieuwe neurostimulator zien op de plaats waar deze geïmplanteerd wordt bij het bekken.
St. Antonius Ziekenhuis plaatst nieuwste neurostimulator: 'Langer vrij van pijn' Nieuws 26 feb, 14:48