• Longarts Hans Hardeman geeft les over de e-sigaret in groep 8 van basisschool Het Kompas in Maarssen.
• Longarts Hans Hardeman geeft les over de e-sigaret in groep 8 van basisschool Het Kompas in Maarssen. Foto: Aangeleverd

St. Antonius Ziekenhuis zet zich in bij campagne tegen vapen

Nieuws 379 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Artsen en verpleegkundigen van het St. Antonius Ziekenhuis sluiten zich aan bij de landelijke campagne tegen vapen, het roken van e-sigaretten onder jongeren. De komende weken staan zowel artsen als verpleegkundigen voor de klas om leerlingen bewust te maken van de risico’s van vapen. 

Vapes zijn elektronische sigaretten die vloeistoffen verdampen en vervolgens ingeademd worden. De vloeistoffen zijn te koop in allerlei smaakjes zoals mango en watermeloen en bevatten nicotine. De e-sigaretten zijn slecht voor de gezondheid, maar bovendien vaak een opstap naar de tabakssigaret, zo blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. 69 procent van de kinderen die maandelijks vapet, rookt ook sigaretten.

Ellende
Longarts Hans Hardeman is al langer het gezicht van de campagne tegen het roken en voorvechter van het rookvrije ziekenhuis. Samen met onder anderen kinderartsen Walter Balemans en Joost de Bie van het St. Antonius trekt hij nu ook ten strijde tegen de vapes. Zelf stond Hardeman voor de klas in basisschool Het Kompas in Maarssen om leerlingen bewust te maken van de risico’s van de vapes zoals hartkloppingen, longontsteking en hersenschade.

Hardeman: “Als longarts zie ik elke dag de ellende die voortkomt uit roken. Het gemene is: de tabaksindustrie verhult iets heel schadelijks met allerlei smaakjes als aardbei of mango alsof het iets prettigs zou zijn. Daarnaast vind ik het schokkend hoeveel kinderen de overstap maken van vapen naar tabak.”

Hardeman kan zich er over opwinden: “ De hele vape-industrie richt zich via sociale media op 12- tot 14-jarigen. Het brein van kinderen in die leeftijd is nog niet klaar om afgewogen lange termijn keuzes te maken. Als we echt willen dat deze generatie rookvrij wordt, moeten we ze ook beschermen tegen deze opstap naar roken.”

Passieve houding overheid
De longarts keurt de in zijn ogen passieve houding van de overheid af. Volgend jaar komen er regels voor de samenstelling van de vloeistoffen voor vapes. Dan worden alle smaakjes verboden. Inmiddels is wel een leeftijdsgrens van 18 jaar ingesteld, maar die wordt gemakkelijk omzeild. Het is bijvoorbeeld heel gemakkelijk om online deze vapes te bestellen in het buitenland. Zo kunnen kinderen probleemloos verslaafd worden, en ook nog voor een prijs die de helft lager ligt dan van sigaretten. “Op vapes wordt geen accijns geheven”, vertelt Hardeman. “Dat is toch bijzonder?”

Geboeid
De kinderen uit groep 8 van Het Kompas waren in elk geval geboeid door Hardemans verhaal. Ze stelden volop vragen. Of ze dat in de komende jaren weerhoudt van de e-sigaret blijft afwachten. “Al heb ik er maar één ervan weerhouden om te gaan roken, dan is dat al winst,” aldus de longarts.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Tot vier jaar cel geëist tegen vermeende drugsdealers en brandstichters Nieuws 18 uur geleden
• De ooievaars op het nest in Park Oudegein.
De lente komt eraan: twee ooievaars op het nest in Park Oudegein Nieuws 28 feb, 15:56
• Twee op de drie samengestelde gezinnen vallen binnen enkele jaren weer uit elkaar.
(Stief)ouders opgelet: nieuw initiatief voor samengestelde gezinnen van start in Nieuwegein Nieuws 28 feb, 15:21
• De toekomstige opvanglocatie voor vluchtelingen aan de Newtonbaan in Nieuwegein.
VVD: toekomstig azc in Nieuwegein moet opvang bieden aan LHBTIQ+'ers Nieuws 28 feb, 14:37
Afbeelding
Politie Nieuwegein zoekt eigenaar van gestolen gouden ketting Nieuws 28 feb, 10:24
• Op een pleintje aan de Ringwade trof de politie het afgestoken vuurwerk aan.
Grote hoeveelheid vuurwerk afgestoken naast gevangenis in Nieuwegein 112 28 feb, 09:20
• Boekenweek 2024 in De tweede verdieping.
Boekenweek in De tweede verdieping: alles over familie Nieuws 27 feb, 12:44
• Anesthesioloog Harold Nijhuis laat de nieuwe neurostimulator zien op de plaats waar deze geïmplanteerd wordt bij het bekken.
St. Antonius Ziekenhuis plaatst nieuwste neurostimulator: 'Langer vrij van pijn' Nieuws 26 feb, 14:48