• Anesthesioloog Harold Nijhuis laat de nieuwe neurostimulator zien op de plaats waar deze geïmplanteerd wordt bij het bekken.
• Anesthesioloog Harold Nijhuis laat de nieuwe neurostimulator zien op de plaats waar deze geïmplanteerd wordt bij het bekken. Foto: Aangeleverd

St. Antonius Ziekenhuis plaatst nieuwste neurostimulator: ‘Langer vrij van pijn’

Nieuws 974 keer gelezen

REGIO • Een 60-jarige patiënt met ernstige pijnklachten door een hernia heeft vorige week als een van de eersten in Nederland de nieuwste neurostimulator geïmplanteerd gekregen in het St. Antonius Ziekenhuis. Het apparaatje, genaamd ‘Eterna’, geeft elektrische prikkels aan de zenuwen die de pijn dempen.

De nieuwe neurostimulator is kleiner dan zijn voorgangers en heeft een batterij die veel langer meegaat. Hierdoor worden patiënten minder vaak overvallen door pijn doordat de batterij leeg is. De huidige neurostimulators moeten een paar keer per week draadloos opgeladen worden. Dit nieuwste type hoeft maar één keer per twee maanden opgeladen te worden. 

Bovendien is door het kleinere formaat de kans op pocket-pijn veel kleiner. Dat is de gevoeligheid rond de plek waar het apparaatje onder de huid is geplaatst.

‘Veel betere kwaliteit van leven’
Anesthesioloog Harold Nijhuis legt uit hoe hij de stimulator tijdens de half uur durende ingreep in de patiënt plaatste: “De neurostimulator wordt bij de patiënt bovenin de bil geplaatst en aangesloten op een draadje met elektroden ter hoogte van het ruggenmerg in de zogeheten epidurale ruimte achter de ruggenwervels. Deze electrode is al eerder in de patiënt geplaatst en geeft vanaf nu kleine stroompulsen af aan de zenuwen in het ruggenmerg. Die prikkels verminderen de pijn bij patiënten. De sterkte en frequentie van de prikkels kunnen na plaatsing van het apparaatje aangepast worden voor optimale pijnbestrijding.”  

,,We zijn trots en vooral blij dat we deze nieuwste technologie op het gebied van pijnbestrijding als een van de eersten in Nederland vanaf nu kunnen inzetten bij patiënten met ernstige pijnklachten”, zegt Nijhuis. ,,Dit geeft hen een veel betere kwaliteit van leven.”

Verbluffende resultaten
Met behulp van neurostimulatie worden verbluffende resultaten behaald. Mensen die jarenlang leden onder ernstige pijnen, zijn daarvan grotendeels verlost. Het principe van deze behandeling bestaat inmiddels ruim een halve eeuw en is in de loop der tijd steeds verder verfijnd.

Patiënten die in aanmerking komen voor een modulator zijn vooral mensen met een rug- of nekhernia die geopereerd zijn maar bij wie een operatie en andere behandelingen niet voldoende hielpen. Ook patiënten met dystrofie (CRPS) en diabetespatiënten met ernstige zenuwpijn in voeten en onderbenen kunnen voor de modulator in aanmerking komen.

St. Antonius Pijncentrum
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft inmiddels meer dan dertig jaar ervaring met neurostimulatoren. Jaarlijks krijgen zo’n 130 patiënten die in leeftijd variëren van 25 tot 90 jaar er één. Daarmee behoort het St. Antonius tot de grootste pijncentra in Nederland. ,,Ons pijncentrum is toonaangevend in Nederland, in Europa en is zelfs wereldwijd erkend om onze expertise”, aldus Nijhuis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 15 uur geleden
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 17 uur geleden
• Scholieren presenteren hun fijnstofonderzoek aan de provincie Utrecht.
Scholieren uit Nieuwegein meten luchtkwaliteit met 'snuffelfietsen' Nieuws 22 apr, 14:00
• De gemeente heeft inwoners van Zuilenstein gevraagd waar zij behoefte aan hebben in hun buurt.
Gemeente Nieuwegein gaat twee buurten in Zuilenstein opknappen Nieuws 22 apr, 13:27
• Actiemoment in de wedstrijd MHCN tegen IJsseloever.
Nieuwegeinse hockeydames spelen gelijk tegen IJsselstein: 2-2 Sport 22 apr, 12:00
• Opening van het vernieuwde Muntplein door wethouder Guido Bamberg.
Muntplein in Nieuwegein feestelijk heropend: muziekoptredens, dans en meer FOTOREPORTAGE 22 apr, 09:48
• Het pand van Altrecht.
Uitgelicht: Slopen gaat sneller dan bouwen UITGELICHT 21 apr, 09:00
• Bij Bibliotheek aan Huis wordt er naast het bezorgen van een boek, ook een praatje gemaakt.
Bibliotheek aan Huis: Boek bezorgd? Tijd voor een kopje koffie! Nieuws 20 apr, 11:14