• De nu nog lege dierenweide in de wijk Galecop in Nieuwegein.
• De nu nog lege dierenweide in de wijk Galecop in Nieuwegein. Foto: RTV Utrecht / Tessa Beijer

Goed nieuws: 2 van de 5 dierenweides in Nieuwegein gaan deze lente weer open

Nieuws 1.088 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein gaat in de lente opnieuw schapen en geiten plaatsen op 2 van de 5 dierenweides in Nieuwegein. Het gaat om een proef van een jaar, die in de wijken Galecop en Jupthaas-Wijkersloot zal plaatsvinden.

In 3 van de 5 dierenweides in Nieuwegein staan momenteel geen dieren meer. De dieren die er eerder waren, kampten met ernstig overgewicht, en kregen daardoor ernstige gezondheidsproblemen.  

De voornaamste oorzaak van het overgewicht was het voeren door bewoners met brood en andere ongezonde voeding voor dieren. Om de gezondheid van de dieren te waarborgen, heeft de gemeente vorig jaar besloten ze te verplaatsen naar de kinderboerderij. Daar is toezicht mogelijk en kan nauwlettend in de gaten worden gehouden wat de dieren eten.

Gewichten-scorebord
Binnenkort zullen de dieren dus terugkeren op de dierenweides in Galecop en Jutphaas-Wijkersloot. Volgens de gemeente lijkt er in beide wijken voldoende betrokkenheid te zijn van buurtbewoners. Daarnaast zijn er in beide dierenweides sluizen aanwezig, waardoor eventuele openstelling door bewoners mogelijk is.  

Tijdens deze proef zal extra aandacht worden besteed aan monitoring van de gezondheid van de dieren, informatie en educatie en ondersteuning van actieve betrokkenheid van de bewoners. Zo kunnen bezoekers bijhouden hoe het met de dieren gaat. Op beide dierenweides plaatst de gemeente borden met een ‘gewichten-scorebord’ die regelmatig worden bijgehouden.

Wanneer is de proef geslaagd?
“De proef is geslaagd als we het welzijn van de dieren hebben kunnen waarborgen en ze gedurende de proefperiode geen overgewicht hebben. Op deze manier kunnen de dierenweides openblijven”, aldus de gemeente.

De proef is niet geslaagd als de dieren in de dierenweides fysieke problemen ontwikkelen door voeren van buitenaf. De gemeente gaat het dierenwelzijn tijdens de proef nauwlettend evalueren. “Als het niet goed gaat, geven we tijdig een waarschuwing op basis van de controles van de dierenarts.”

Daarnaast zal de gemeente dan maatregelen nemen om te voorkomen dat de pilot ten koste gaat van het dierenwelzijn. “Dit doen we in overleg met de groep actieve bewoners. Als blijkt dat de maatregelen niet helpen, zijn we genoodzaakt de dieren tijdig terug te halen naar de kinderboerderij en beraden we ons op de toekomst van deze dierenweides.”   

Dierenweide in Batau blijft voorlopig leeg
Er zullen geen veranderingen zijn voor de dierenweides in Zuilenstein (Park Kokkebogaard) en Hoog Zandveld, Zandveld, Lekboulevard. De dieren blijven er staan. Voor beide weides geldt wel dat de dieren worden gehouden zolang de gezondheid het toelaat.

De dierenweide in Batau blijft voorlopig leeg. Deze dierenweide wordt onderhouden, zodat het gras van goede kwaliteit blijft voor toekomstige dieren. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 15 uur geleden
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 16 uur geleden
• Scholieren presenteren hun fijnstofonderzoek aan de provincie Utrecht.
Scholieren uit Nieuwegein meten luchtkwaliteit met 'snuffelfietsen' Nieuws 22 apr, 14:00
• De gemeente heeft inwoners van Zuilenstein gevraagd waar zij behoefte aan hebben in hun buurt.
Gemeente Nieuwegein gaat twee buurten in Zuilenstein opknappen Nieuws 22 apr, 13:27
• Actiemoment in de wedstrijd MHCN tegen IJsseloever.
Nieuwegeinse hockeydames spelen gelijk tegen IJsselstein: 2-2 Sport 22 apr, 12:00
• Opening van het vernieuwde Muntplein door wethouder Guido Bamberg.
Muntplein in Nieuwegein feestelijk heropend: muziekoptredens, dans en meer FOTOREPORTAGE 22 apr, 09:48
• Het pand van Altrecht.
Uitgelicht: Slopen gaat sneller dan bouwen UITGELICHT 21 apr, 09:00
• Bij Bibliotheek aan Huis wordt er naast het bezorgen van een boek, ook een praatje gemaakt.
Bibliotheek aan Huis: Boek bezorgd? Tijd voor een kopje koffie! Nieuws 20 apr, 11:14