<p>Er wordt getraind met Tatami Maki, opgerolde bamboematten die een dag in water hebben geweekt. Foto: Eric J. Baede</p>

Er wordt getraind met Tatami Maki, opgerolde bamboematten die een dag in water hebben geweekt. Foto: Eric J. Baede

Samenkomst Japanse en Europese zwaardmeesterschap

  Nieuwsflits

GALECOP - Takeda Ryu Nederland is als Japanse school al jaren bezig met Kenjutsu (zwaardmeesterschap). Normaal wordt dit getraind in Iaido en Kendo met botte of houten trainingszwaarden, maar op speciale momenten dagen de deelnemers zichzelf uit door echt te snijden met scherpe zwaarden. Dit wordt Batto Giri (letterlijk trekken van en snijden met het zwaard) genoemd.

Er wordt getraind met Tatami Maki, opgerolde bamboematten die een dag in water hebben geweekt, waardoor ze een perfecte weerstand bieden, vergelijkbaar met een menselijk ledemaat. Die weerstand helpt de deelnemers om hun zwaardtechnieken te verbeteren. 

Elders

Soms vragen de deelnemers zich af hoe ze dit elders aanpakken. Daarom werden twee oriënterende Batto Giri sessies gehouden, met instructeurs uit de HEMA (Historical European Martial Arts) wereld. Daarbij zijn de verschillende zwaarden, technieken en theorieën aan elkaar voorgesteld. De deelnemers hebben veel van elkaar geleerd. Vooral dat ze veel gemeen hebben, ook al zijn er verschillen tussen de technieken en de wapens. “Het belangrijkste is dat we houden van een uitdaging”, zegt Jaap van Takeda Ryu Nederland, “en altijd bereid zijn om nieuwe dingen te leren. In de toekomst zullen we dit soort samenwerkingen zeker niet schuwen.”

Proefles

Wil je er achter komen of Kenjutsu wat voor jou is? Meld je aan voor een proefles via www.takedaryu.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden