<p>Annelien Goote over het boek: "Ik ben het verhaal op gaan schrijven, omdat ik merkte dat ik het begon te vergeten." Foto: Louise Mastenbroek</p>

Annelien Goote over het boek: "Ik ben het verhaal op gaan schrijven, omdat ik merkte dat ik het begon te vergeten." Foto: Louise Mastenbroek

'Kom horen' is een aangrijpend boek

  Nieuwsflits

HOOG ZANDVELD - ‘Kom horen’ is het nieuwste boek van Annelien Goote. De kleinzoon van de schrijfster remigreert met zijn dochtertje naar Nederland. Hij zoekt werk en onderdak. Voorlopig gaat hij bij zijn oma op zolder wonen. ‘Kom horen’ gaat over praktische problemen, maar vooral over de emotie van inburgering.

“Ik kom uit een groot gezin van acht kinderen. Een van mijn jongere zusjes wilde van alles weten over de oorlog en of ik daar niet eens een A4-tje over kon schrijven. Ik begon en toen was ik verkocht. Ik genoot van dat schrijven. Ik heb heel veel research gedaan. Zo ontstond ‘Bloembollen à la Carte’. Toen het af was voelde ik een leegte van jewelste. ‘Kom horen’ is ook een persoonlijk verhaal.” Een boek met een stukje hedendaagse geschiedenis en vol emoties. Een kleinzoon komt na vijf jaar terug van Curaçao, waar hij getrouwd is en twee kinderen heeft. Zijn vrouw is op Haïti geboren en beschikt niet over de benodigde papieren. Ze blijft met hun zoontje achter op het eiland.

Hard werken en worstelen

“Ik heb geschreven waar ik mee te maken kreeg. M’n kleinzoon moest werk zoeken, een huis en de hereniging van zijn gezin regelen. Dat was hard werken en worstelen, maar dan ben je er nog niet. Zijn inburgering in Nieuwegein was geen probleem. In zijn jeugd was hij al veel hier. Hij kwam eigenlijk thuis. Ik kreeg de zorg voor zijn dochtertje. Dat was zwaar. Het is een schat van een kind, temperamentvol en slim. Ze is hier naar school gegaan, dat vond ze prachtig. Ze is nieuwsgierig en wilde alles weten. Zo leerde ze op een leuke manier Nederlands. Als ze je een geheimpje wilde vertellen, dan gebaarde ze zo met haar hand. Kom horen, zei ze dan en fluisterde iets in je oor. Maar ze had ook last van heimwee en daarmee gingen we door diepe dalen. En dan komt er nog een ander probleem. Voor de AOW wordt mijn kleinzoon als partner gezien en dat betekent dat, als hij niet snel genoeg weg is, mijn AOW met terugwerkende kracht gekort wordt. En of dat allemaal op tijd lukt, dat moet je maar in het boek lezen.” ‘Kom horen’ is voor 18,50 euro verkrijgbaar in de boekhandel.

Tekstbureau

Annelien Goote (1936) is journalist, bladenmaker en tekstschrijver. Ze werkte onder meer bij VNU en startte in 1990 een eigen tekstbureau. Ze werkte mee aan diverse radio- en televisieprogramma’s en produceerde aan aantal documentaire boeken. Voor Lekturama schreef ze zeven boeken over de Oranjes. Ook maakte ze het jaarboek voor de Zilveren Camera. In 2016 verscheen Bloembollen à la Carte, een boek vol vaderlandse geschiedenis waarin fictie en non fictie elkaar afwisselen.

Over Annelien Goote

Een stukje hedendaagse geschiedenis en vol emoties

Louise Mastenbroek

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden