Twee Nieuwegeinse auteurs debuteren


<p>Anke Verbraak. Foto: Jeroen Mies</p>

Anke Verbraak. Foto: Jeroen Mies

Twee Nieuwegeinse auteurs debuteren

  Nieuwsflits

NIEUWEGEIN - Tijdens het online BOEK10 Event wordt de roman ‘Vergeet me’ van Judith de Laat gelanceerd. ‘Vergeet me’ gaat over de invloed van Alzheimer op zowel de patiënt als de familie. Ook wordt ‘Water en Wolfskers’ van Anke Verbraak gepresenteerd. Dit is de eerste roman van de hand van Anke Verbraak.

NIEUWEGEIN - ‘Terwijl Tine het contact met haar dementerende moeder langzaam maar onherroepelijk verliest, roept Alzheimer zorgvuldig begraven herinneringen op. Wat destijds in Brabantse, streng religieuze en grote arbeidersgezinnen de normaalste zaak van de wereld was, maakt diepe indruk op Tine.’’

Vergeet me schetst een reëel en indringend beeld van de invloed van Alzheimer op zowel patiënt als familie. Het verhaal speelt zich af in het hedendaagse Brabant en trekt je het verleden in, terug naar de jaren vijftig.

“Een boeiende perspectiefwisseling van een vrouw met alzheimer en haar dochter, waarbij herinneringen aan het opgroeien in een Brabants gezin begin vijftiger jaren een belangrijke rol spelen”, zegt Jos van der Poel van Alzheimer Nederland. “Er is schuld, verwarring, angst, maar bovenal liefde; gevoelens die naasten van mensen met dementie zullen herkennen.”

Journalist

De auteur van dit boek, de in 1979 geboren Judith de Laat, is van origine journalist. Ze werkt als communicatiemanager bij Samen Sterk zonder Stigma, een stichting die psychische problematiek bespreekbaar maakt. Haar carrière staat grotendeels in het teken van verhalen die gebaseerd zijn op de realiteit.

In haar debuut combineert ze echte verhalen en historische feiten met een grote dosis fantasie. Website: www.delaatschrijft.nl

Eerste roman

‘Water en Wolfskers’ is de eerste roman van de hand van Anke Verbraak. ‘Een harde plons. In mijn hoofd waarschijnlijk harder dan in werkelijkheid te horen. Het water spat hoog op. Ik voel de druppels op mijn benen. Een eend klapwiekt luid snaterend het water uit. In het halfduister scheert hij langs me heen. Ontzet staar ik naar het water, mijn ene hand voor mijn mond geslagen, terwijl ik in de andere nog steeds het busje haarspray vasthoud.’

Britt is een succesvol makelaar. Vanaf haar studententijd is Michiel haar steun en toeverlaat, totdat hij meer wil. Hun oude vriendschap is uitgegroeid tot liefde. Maar dan duikt Oscar op, een oude jeugdliefde van Britt. Hij wil een huis kopen, zegt hij. Of wil hij de draad van jaren terug weer oppakken?

Drama

Wanneer Britt hem confronteert met het verleden, schrikt hij terug. Hun samenzijn eindigt in een drama. Tegenover Michiel zwijgt Britt over haar ontmoeting met Oscar. Michiel wordt tot razernij gedreven bij het idee dat er meer speelde tussen hen beiden. En dat heeft verstrekkende gevolgen.

“Water en wolfskers leest als een snelstromende rivier”, vindt Hetty Kleinloog, toneel- en romanschrijver van onder meer Volle kracht en Volle bloei. “Spannend tot de laatste zin. Absolute afrader voor lezers met zwakke zenuwen.”

Anke Verbraak is afkomstig uit Roosendaal en woont met haar gezin in Nieuwegein. Hoewel ze werkt als reorganisatieadviseur, kan ze zich een leven zonder schrijven niet voorstellen. Inmiddels heeft ze diverse publicaties van korte verhalen op haar naam staan.

Andere korte verhalen en columns van Anke Verbraak zijn te vinden op de website www.ankeverbraak.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden