<p>&ldquo;Na het overlijden van mijn moeder kreeg ik een dikke bruine envelop met meer dan vijftig brieven&quot;, aldus auteur Martin Schuurman. </p>

“Na het overlijden van mijn moeder kreeg ik een dikke bruine envelop met meer dan vijftig brieven", aldus auteur Martin Schuurman.

Dikke envelop levert ‘oorlogsboek’ op

  Nieuwsflits

WIJKERSLOOT - Martin Schuurman beschrijft in zijn boek ‘Overleven in Berlijn’ de periode in de oorlog waarin zijn vader Adri in Duitsland tewerkgesteld was. In die tijd schreef Adri vele brieven naar zijn vriendin Anny, met wie hij na de oorlog trouwde. Moeder Anny heeft de brieven haar hele leven bewaard. Aan de hand van de brieven, en met raadpleging van verschillende bronnen, is dit boek tot stand gekomen.

Door Louise Mastenbroek

“Na het overlijden van mijn moeder kreeg ik een dikke bruine envelop met meer dan vijftig brieven”, vertelt Martin Schuurman. “Mijn vader was in maart 1943 naar Berlijn gestuurd en kwam in februari 1944 terug voor twee weken verlof. Toen is hij ondergedoken in Jutphaas.”

De brieven kwamen bij Martin in de kast terecht. Het duurde jaren voor hij de rust en tijd had om ze te lezen. “Ik wist dat ik daar echt aandacht aan moest besteden”, zegt hij. “Zoals bij de meeste mensen werd thuis niet over de oorlog gepraat. Er was veel werk te doen, het land moest worden opgebouwd. Door het lezen ging een wereld voor me open. De brieven gaven me een blik op mijn vader als twintiger. Hij praatte wel over zijn jeugd, maar niet over die tijd in Berlijn. Een ontbrekende schakel werd ingevuld.”

Bombardementen

Het boek gaat over het leven van alledag in Berlijn. Over het werk in een verpakkings- en kartonfabriek. Over wonen met acht man in een kamer. Over de toenemende bombardementen en de gevolgen daarvan op de burgerbevolking. Maar wat Martin vooral opviel, was de emotie die zijn vader liet zien.

“Dat is het bijzondere aan dit verhaal. Daarom kan het ook meer mensen interesseren. De rillingen liepen echt over mijn rug. Door de brieven lopen twee rode draden: Zijn liefde voor Anny en het katholieke geloof. Die man was zo verliefd. Ze hadden elkaar pas een half jaar eerder leren kennen. Zij was nog niet zeker van zijn liefde, dat kwam pas in de loop van het jaar. Het was echt een verovering op afstand. Mijn vader was een buitengewoon gelovig man. God en Maria beschermden hem. Het geeft hem houvast. Hij verbindt het aan zijn liefde. Na de oorlog wil hij samen een katholiek gezin stichten. Door het schrijven ben ik mijn vader beter gaan begrijpen.” Het boek is te koop in de boekhandel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden