Aantal inwoners tegen warmtebuffer


<p>Tijdens een online- bijeenkomst vroeg een wijkbewoner waarom de buffer niet geplaatst kon worden nabij de Taludweg (rood vierkantje is de huidige lokatie van de buffer, groen vierkant de lokatie bij de Taludweg).</p>

Tijdens een online- bijeenkomst vroeg een wijkbewoner waarom de buffer niet geplaatst kon worden nabij de Taludweg (rood vierkantje is de huidige lokatie van de buffer, groen vierkant de lokatie bij de Taludweg).

(Foto: )

Aantal inwoners tegen warmtebuffer

  Nieuwsflits

Een aantal inwoners van Nieuwegein, met name uit de wijk Zuilenstein, is fel tegen de komst van een warmtebuffer, waarvan het AD en De Molenkruier melding maakten. Deze buurtbewoners stuurden woensdag de volgende mail naar de Nieuwegeinse gemeenteraad:

Geachte College B&W en overige raadsleden van de Gemeente Nieuwegein,

De afgelopen weken cq maanden is er een aantal malen een online bijeenkomst geweest tussen de wijkbewoners van de wijk Zuilenstein, Wethouders en Eneco. Dit alles in verband met de “mogelijke” komst van de warmtebuffer aan de rand van de wijk Zuilenstein, nabij de WOS op de Symfonielaan te Nieuwegein. Een buffer met een afmeting van 18 bij 18 meter.
Uit deze gesprekken is eigenlijk wel duidelijk geworden dat wij, de bewoners van de wijk Zuilenstein (vooral aangrenzend aan de lokatie van de warmtebuffer) tegen de komst van deze warmtebuffer zijn.
Afgelopen week verscheen er een artikel in het Algemeen Dagblad dat de warmtebuffer er gaat komen en dat de buurtbewoners hebben mee mogen denken over het ontwerp. Wat wij misten in dat artikel is dat de buurtbewoners liever de buffer niet zien komen. Het verpest het uitzicht, het is waarde verminderd voor de dichts bij zijnde woningen. Het ding is gewoon niet om aan te zien.
Dat de Gemeente Nieuwegein groener wil gaan worden dat snappen de buurtbewoners ook, maar waarom moet dit naast de voordeur van meerdere bewoners van de wijk Zuilenstein?
In dit hele traject zijn er een hoop dingen al niet goed gegaan, want uit de gesprekken van de afgelopen tijd is wel duidelijk geworden dat het besluit door het B&W eigenlijk al genomen is en konden de wijkbewoners enkel aangeven hoe het eruit gaat zien. Volgens ons is dit niet helemaal de manier hoe we met elkaar dienen om te gaan. De Gemeente Nieuwegein stelt dat er 1000 brieven zijn verstuurd met de aankomende plannen rond de buffer. Dit is echter niet het geval geweest, ik (wonende hoek Jachthoornpad/Jachthoornlaan) heb niets ontvangen en met mij vele wijkbewoners niet. Wij hebben via via moeten vernemen van de plannen die er lagen rondom de buffer. Afgelopen week is mijn partner en nog een andere buurtbewoner langs meerdere huizen gegaan en ook daar wist niemand van de komst van de buffer. Volgens ons moet het zo zijn dat de Gemeente eerst eens nagaat hoe de omgeving er over denkt alvorens men besluit dat de buffer er komt. Uit de vergaderingen van de afgelopen weken is ook bijvoorbeeld niet gebleken of er andere lokaties zijn onderzocht, lokaties die niet grenzen aan een woonwijk.
Gisterenavond, dinsdag 12 januari, tijdens een nieuwe online- bijeenkomst vroeg een wijkbewoner waarom de buffer niet geplaatst kon worden nabij de Taludweg (zie afbeelding, rood is de huidige lokatie van de buffer, groen de lokatie bij de Taludweg) Hierop werd door Eneco aangegeven dat dit niet onderzocht was, maar technisch niet mogelijk zou zijn. Dat laatste is natuurlijk raar als het niet onderzocht is.
Ook werd de vraag gesteld aan wethouder Schouten (Groen Links) of zij het zag zitten als de buffer bij haar in de achtertuin geplaatst. Deze vraag werd lang ontweken, maar uiteindelijk gaf Wethouder Schouten aan dat zij dit waarschijnlijk ook niet leuk zou vinden. Ik weet dat de partij Groen Links graag groener en schoner wilt worden, zolang het niet hen betreft. Dit is bijvoorbeeld ook afgelopen week gebleken bij de collega’s van Wethouder Schouten in Amsterdam, waar men bij IJburg graag windmolens wilt plaatsen, echter zijn omwonende het er niet mee eens ivm het uitzicht dan wel waarde verminderend voor hun woningen. Er is zelfs een actiegroep opgericht en het vreemde aan die actiegroep is, dat dit leden/stemmers zijn van Groen Links.
Moraal van dit verhaal, Groen Links wil groener, maar niet bij hen eigen voor de deur.
Nou de bewoners van Zuilenstein zien dat ding liever dus ook niet in hun achtertuin. Het verzoek is derhalve aan de raad en het B&W: onderzoek eens andere lokaties!!! Al zal alles met geld te maken hebben, maar de raad en het B&W, jullie zitten er voor de burgers en namens de burgers van Nieuwegein. Dat is jullie belang en denk daar eens aan bij het maken van dit besluit (al is deze waarschijnlijk al genomen)
Er komen nog een aantal inspraakavonden in februari en de uiteindelijk beslissing zal genomen worden op 04 maart 2021. Laat de burgers van Nieuwegein niet in de steek, onderzoek andere mogelijkheden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden