<p>Martin van Nieuwenhoven en Harry Kasbergen zijn lid van het Bewonerscollectief Aardwarmte Nieuwegein. Archieffoto: Louise Mastenbroek</p>

Martin van Nieuwenhoven en Harry Kasbergen zijn lid van het Bewonerscollectief Aardwarmte Nieuwegein. Archieffoto: Louise Mastenbroek

(Foto: )

‘Aardboringen zorgvuldig afwegen’

  Nieuwsflits

STADSCENTRUM - Het boren naar aardwarmte is een veelbesproken initiatief in Nieuwegein. Inwoners maken zich daar zorgen over. Het Bewonerscollectief Aardwarmte Nieuwegein (BAN) komt op voor de belangen van de inwoners. De gemeenteraad heeft de zorgen van de inwoners gehoord. In de raadsvergadering van 28 januari werd door alle partijen unaniem een amendement ingediend. Daarin kan ook wethouder Marieke Schouten zich vinden. Er moeten meetbare, objectieve en duidelijke criteria vastgesteld worden waaraan de winning van aardwarmte getoetst kan worden.

Door Louise Mastenbroek

Harry Kasbergen en Martin van Nieuwenhoven maken deel uit van BAN en voelen zich opgelucht na de raadsvergadering. BAN is niet tegen aardwarmte, maar vindt dat het voor bewoners duidelijk moet zijn waar en hoe de veiligheid van een boring en winning het beste gewaarborgd kan worden, wat de levering van aardwarmte de bewoners gaat kosten, of het echt duurzamer is en hoe de schaderegeling eruit gaat zien. Kasbergen: “Het afwegingskader moet zorgvuldig zijn. We moeten eerst toetsen en daarna pas naar een haalbare locatie kijken. Wanneer de locatie vrijgegeven is, dan heeft de gemeente niets meer te zeggen. Alle vergunningen lopen via het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.” 

Zuidstedeweg

In december had Warmtebron Utrecht al haar voorkeurslocatie aan de Zuidstedeweg aangegeven. Dichtbij een locatie voor warmteopslag, om de kosten zo laag mogelijk te houden. Daarmee komt de veiligheid voor bewoners op de tweede plaats, zo stelt BAN. “In Nieuwegein hebben we een veiligheidsbeleid waarin staat dat er in woonwijken geen risicovolle industriegebieden mogen komen. Daar valt deze activiteit zeker onder. Hoe kan het dat dat zomaar genegeerd wordt?”, vraagt van Nieuwenhoven zich af. “Nieuwegein zou een van de eerste plaatsen zijn waar zo dicht op woonwijken geboord gaat worden. Dat geeft onzekerheid voor bewoners. Het gebied is geologisch ook niet goed onderzocht. Stel dat de waarde van woningen daalt, dan moet er een schadeprotocol zijn.”

Financieel niet haalbaar

Warmtebron heeft alle locaties dieper in de Rijnenburgpolder op voorhand afgewezen omdat het financieel niet haalbaar zou zijn. Dat argument wuiven de heren met een eenvoudig rekensommetje van tafel. Een aardwarmte-installatie bestaat uit twee buizen, een doublet. Warmtebron verwacht dat zes doubletten mogelijk zijn. Als het project slaagt dan levert dat in 30 jaar gemiddeld 1500 euro inkomsten van 4000 huishoudens. Meer dan een miljard aan inkomsten. Daarbij valt de aanleg van een transportleiding van maximaal 5,5 miljoen euro in het niet. Ook het Staatstoezicht op de Mijnen is terughoudend over boren direct naast of in woonwijken, ook al is het een locatie met de laagst mogelijke kosten. Van Nieuwenhoven: “Het is echt van belang dat de raad alle informatie krijgt, het moet een goed proces zijn. Door het amendement hebben we vertrouwen terug gekregen. We zijn de raad zeer erkentelijk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden