Verwarring rond inzamelen


<p>Plastic en blik mogen sinds 1 januari van dit jaar gewoon in de grijze container worden gedaan. Foto: Anne-Marije Zwart</p>

Plastic en blik mogen sinds 1 januari van dit jaar gewoon in de grijze container worden gedaan. Foto: Anne-Marije Zwart

Verwarring rond inzamelen

  Nieuwsflits

NIEUWEGEIN - Tot en met 31 december 2020 werd plastic en blikafval apart door de gemeente iedere twee weken opgehaald. Vanaf die datum is er het nodige veranderd. Plastic en blik mogen sinds 1 januari van dit jaar gewoon in de grijze container worden gedaan. De inzameling van het overige afval is niet veranderd. Omdat het zogeheten PMD-afval (Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken) nu in de grijze container moet, ontstaat op een aantal inzamelingsplekken een flinke rotzooi. Te volle containers, afval naast de containers, met als gevolg veel klachten van inwoners.

Door Anne-Marije Zwart

Bewoners gaan op zoek naar een container van de buren of zij daar nog iets kwijt kunnen. Het gevaar bestaat dat er afval wordt gedumpt. Er is wel een oplossing bedacht door de gemeente. Extra afval, dat normaal in de grijze container zou gaan, kan gratis worden ingeleverd tijdens de openingsuren.

Ook is het mogelijk om bij de gemeente voor twee uur een aanhanger te lenen. Hier ontstaan echter nieuwe problemen. Lang niet alle auto’s hebben een trekhaak, dus de aanhanger is dan geen optie. Lang niet iedereen heeft een auto, dus die mensen zullen het bijvoorbeeld met de fiets naar de gemeentewerf moeten met de grijze vuilniszak.

Flinke fietstocht

Een prima optie als je in de Doorslag of Fokkesteeg woont, maar vanuit Galecop is het een flinke tocht naar de werf. Mocht dit geen oplossing zijn, dan is er nog een andere mogelijkheid.

De mogelijkheid bestaat om bij de gemeente een extra grijze container aan te vragen. Deze wordt keurig iedere twee weken opgehaald. Helaas is dit niet voor iedereen te doen. De containers zijn namelijk niet gratis. Voor de grote container moet 200 euro worden betaald. Ook voor de kleinere container moet worden betaald. Wie heel veel grof afval heeft, kan een paar keer per jaar de RMN laten komen om grof afval op te halen.

Inmiddels klaagt een aantal inwoners via Facebook over de rommel die zich ophoopt rond de afhaalplaatsen. Wie klachten heeft kan contact opnemen met het contactcentrum van de gemeente via 04030.

De gemeente heeft voor deze manier van inzamelen gekozen, omdat is gebleken dat achteraf scheiden van afval niet duurder is dan het separaat inzamelen van PMD-afval.

Deze manier van inzamelen betekent overigens niet dat de kosten voor het ophalen gelijk blijven of dalen. Sterker nog; ze stijgen.

Contracten

De gemeente sluit namelijk contracten af met de inzamelaars en over de tarieven wordt onderhandeld. Afval levert de inzaelaar namelijk flink wat geld, op. En gelukkig levert het de gemeente ook een schonere omgeving op.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden