Financiering netwerk klinisch onderzoek infectieziekten is rond


<p>&nbsp;Dankzij het netwerk dat door deze twee projecten is opgebouwd, kan klinisch onderzoek sneller, gemakkelijker en goedkoper worden uitgevoerd. Eigen foto&nbsp;</p>

 Dankzij het netwerk dat door deze twee projecten is opgebouwd, kan klinisch onderzoek sneller, gemakkelijker en goedkoper worden uitgevoerd. Eigen foto 

Financiering netwerk klinisch onderzoek infectieziekten is rond

  Nieuwsflits

UTRECHT - Base (European Clinical Research Alliance on Infectious Diseases) is een Europees academisch netwerk voor klinisch onderzoek op het gebied van infectieziekten. Het is het eerste netwerk wereldwijd dat klinisch onderzoek naar (opkomende) infectieziekten en antibiotica-resistentie samenbrengt. Door internationale samenwerking kan sneller gereageerd worden op infectieziekten die een gevaar vormen voor de volksgezondheid. ECRAID-Base heeft met een subsidie van 30 miljoen euro van de Europese Commissie een financiering voor vijf jaar zeker gesteld.

UTRECHT - ECRAID-Base bouwt voort op de activiteiten van COMBACTE en PREPARE. Dankzij het netwerk dat door deze twee projecten is opgebouwd, kan klinisch onderzoek sneller, gemakkelijker en goedkoper worden uitgevoerd. De kern van ECRAID-Base wordt gevormd door zes internationale studies - ‘adaptieve platformstudies’ - waarmee snel ingespeeld kan worden op grote infectieuze bedreigingen voor de volksgezondheid. Eén van deze studies is REMAP-CAP, voor patiënten met ernstige longontsteking die worden behandeld op de intensive care. Dit onderzoek was al gestart en kon bij het begin van de pandemie snel aangepast worden aan COVID-19. REMAP-CAP heeft de afgelopen maanden al onmisbare informatie voor behandeling van patiënten met COVID-19 opgeleverd, zoals de waarde van interleukine-6 blokkade bij ernstig zieke patiënten en de rol van antistolling bij matig-ernstige en ernstig zieke patiënten.

Zelfvoorzienend

Professor Marc Bonten van UMC Utrecht coördineert de activiteiten van ECRAID-Base samen met professor Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen. Met de Europese subsidie kan ECRAID zich vanaf 1 maart verder ontwikkelen tot een zelfvoorzienende non-profitorganisatie voor zowel publieke als private sponsors.

Belangrijk onderdeel

Professor Marc Bonten, coördinator van ECRAID-Base en COMBACTE, zegt: “ECRAID zal allianties versterken met academische partners, de private sector en internationale organisaties die betrokken zijn bij behandeling en preventie van infectieziekten. Onze visie is om op efficiënte wijze bewijs te genereren om de diagnose, preventie en behandeling van infecties te verbeteren. ECRAID zal een belangrijk onderdeel worden van de pandemic preparedness-strategie in Europa.” 

Vanaf nul

Professor Herman Goossens, co-coördinator van ECRAID-Base en coördinator van PREPARE, legt uit: “Er bestaat nog geen duurzame Europese klinische onderzoeks-infrastructuur. Elke nieuwe klinische studie moet vanaf nul worden ontworpen en gestart. Na het onderzoek wordt het eenmalige netwerk van ziekenhuizen of huisartsen ontmanteld. De studievoortgang is daardoor meestal traag en het voltooien van de studie duurt doorgaans veel langer dan aanvankelijk werd ingeschat. Juist daarom is een permanent netwerk essentieel om fragmentatie te voorkomen en snel te reageren op uitbraken van infectieziekten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden