Sporten en spelen in rookvrije omgeving


<p>&quot;Het is niet fijn als mensen roken waar jij speelt of sport, want dan adem je rook in&quot;, vertelt Lisa (rechts). &quot;Dat is vies.&quot; Eigen foto</p>

"Het is niet fijn als mensen roken waar jij speelt of sport, want dan adem je rook in", vertelt Lisa (rechts). "Dat is vies." Eigen foto

Sporten en spelen in rookvrije omgeving

  Nieuwsflits

NIEUWEGEIN - De gemeente wil kinderen in Nieuwegein laten opgroeien in een rook- en tabaksvrije omgeving en daarmee voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Sinds 1 augustus vorig jaar zijn alle schoolterreinen in Nederland al wettelijk verplicht rookvrij. En dat is een goede stap in de richting van tabaksontmoediging. Sinds maandag 1 maart heeft de gemeente Nieuwegein, samen met SportID, de volgende stap gezet. Alle eigen sport- en speellocaties zijn nu rookvrij. Veel sportverenigingen doen mee.

Als start van de gezamenlijke Nieuwegeinse samenwerking ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ werden vorige week maandag de jonge prijswinnaars van de tekenwedstrijd voor speeltuinborden bekendgemaakt. Het zijn Lucas, Lisa, Anne Sophie en Cato.

Vies

“Het is niet fijn als mensen roken waar jij speelt of sport, want dan adem je rook in en de peuken worden overal neergegooid”, vertelt Lisa. “Dat is vies. Daarom heb ik een tekening gemaakt van een rookvrije speeltuin, waar iedereen lekker kan spelen.” Wethouder John van Engelen (Sport) sluit zich daar volledig bij aan. “Daarnaast is sporten gezond en daar hoort roken niet bij. Door dit actief te omarmen en uit te dragen, houden alle bezoekers van de sportlocaties zich hier aan. Samen vormen we een nieuwe, rookvrije generatie.”

Diverse sportverenigingen en bouwspeeltuinen in Nieuwegein hebben zich aangesloten bij het initiatief. Jimte Poelman, sportparkmanager Sportpark Galecop, zegt: “Alle verenigingen op Sportpark Galecop zijn het er over eens: roken en sporten gaan niet samen op ons terrein. Wij zullen hier samen met sporters, trainers en bestuur op toezien. We doen dit echt voor de nieuwe, jonge generatie.”

De illustraties van de winnaars worden nu op borden gedrukt en hangen binnenkort bij diverse speelplekken, verdeeld over de stad.

Niet logisch

“Op die manier willen wij rokers op een positieve manier benaderen en overbrengen dat roken op een speellocatie voor kinderen helemaal niet zo logisch is”, licht wethouder Jan Kuiper toe. “Door middel van een positieve insteek en een breed maatschappelijk draagvlak zorgen wij er, samen met SportID, voor dat kinderen kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving. En daarmee ook zelf niet in de verleiding komen om te gaan roken. Met hun unieke ontwerpen dragen de winnaars bij aan dat doel en dat is fantastisch.”

Rookvrij

Deze sportverenigingen en bouwspeeltuinen zijn sinds 1 maart rookvrij: Geinoord, JSV, Nieuwegein Diamonds, Rugby Club Nieuwegein, Atverni, MHCN, TV Rijnhuyse, TV Vreeswijk, De Voltreffer, HV Nieuwegein, The Mondial, De Dansfabriek, Taekwon-Do Nieuwegein, Bouwspeeltuin Jeugdland, Katsudo Kenpo, Beatz Dance Studio, GV Moveo, De Mix, VSV Vreeswijk, Roeivereniging De Doorslag, Sport- en Evenementenconplex Merwestein, Koveni en Bouwspeeltuin Bouwgein.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden