Nieuwegein in startblokken voor Landelijke Opschoondag


<p>Prullie de prullenbak heeft ook veel zin in de Landelijke Opschoondag; hij is er helemaal vól van. Eigen foto</p>

Prullie de prullenbak heeft ook veel zin in de Landelijke Opschoondag; hij is er helemaal vól van. Eigen foto

Nieuwegein in startblokken voor Landelijke Opschoondag

  Nieuwsflits

NIEUWEGEIN - Nieuwegein staat in de startblokken voor de negentiende editie van de Landelijke Opschoondag, op zaterdag 20 maart. De gemeente stelt weer gratis opruimgereedschap beschikbaar aan gezinnen die willen helpen om de buurt schoon te houden. Het thema van deze editie van de Nationale Opschoondag is ‘Word weer verliefd op je buurt’.

De organisatie vraagt de deelnemers zich te houden aan de coronamaatregelen en bij voorkeur gebruik te maken van de zogenoemde Litterati-app om het opgeruimde afval te registreren. De actie wordt georganiseerd samen met Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation.

Onderzoeken en studies wijzen uit dat we door de coronacrisis vaker en langer buiten zijn. Dit heeft wel als gevolg dat er meer zwerfafval in het straatbeeld verschijnt. Het is geen verrassing dat de meeste inwoners een schone buurt aantrekkelijker vinden om in te wonen.

In kaart brengen

Deelnemers aan de Landelijke Opschoondag worden dit jaar gevraagd gebruik te maken van de Litterati-app. Met de app wordt gevonden en opgeruimd afval vastgelegd met de eigen telefoon.

De verzamelde gegevens worden gebruikt voor onderzoek naar zwerfafval en voor het in kaart brengen van zwerfafval tot op wijkniveau. Voor het downloaden en instellen van de app op je telefoon bezoek je de app-pagina via www.supportervanschoon.nl/app-pagina.

Aanwennen

Wethouder Marieke Schouten zegt: “Waarom wennen we ons niet aan het zwerfafval in de buurt op te ruimen, nu we vaker een ommetje maken? Het is belangrijker dan ooit, nu er zoveel mensen van de buitenlucht genieten. Door gebruik te maken van de app verschaffen ze ons bovendien waardevolle inzichten, die kunnen leiden tot structurele en effectieve oplossingen van het zwerfafvalprobleem.”

In gezinsverband

Deelnemers wordt gevraagd in gezinsverband afval te rapen of anders met maximaal één persoon buiten het eigen gezin. Voor maximaal 2 personen of je eigen huishouden kan opruimmateriaal geleend worden bij de gemeente via samendoen@nieuwegein.nl. Het gaat onder andere om afvalgrijpers en vuilniszakken.

Naar verwachting doen wereldwijd 20 miljoen mensen mee aan de Landelijke Opschoondag. In Nederland deed vorig jaar een recordaantal van 200.000 vrijwilligers mee om hun buurt zwerfvuilvrij te maken.

De organisatie van de Landelijke Opschoondag roept de deelnemers op om bij het opruimen van zwerfafval de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen, door niet naar buiten te gaan met ziekteverschijnselen en anderhalve meter afstand te houden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden