Lammetjes dartelen in de achtertuin


<p>Kleinzoon Siep en buurmeisje Romy komen graag langs om de lammetjes te voeden. Foto: Naomi Wijling&nbsp;</p>

Kleinzoon Siep en buurmeisje Romy komen graag langs om de lammetjes te voeden. Foto: Naomi Wijling 

(Foto: )

Lammetjes dartelen in de achtertuin

  Nieuwsflits

BATAU ZUID - Jaren geleden riep mijn dochter: “Mam! De buren hebben een lammetje in de tuin!” En daar lag het lammetje, op een tuinkussen, heerlijk te genieten van de zon en het gras. Het was wel even een raar gezicht, een lammetje in de achtertuin in een wijk vol huizen midden in Batau Zuid. Buurman Rob houdt al jaren schapen. Hij heeft al zo’n twintig jaar zijn eigen schaapskudde.

Door Naomi Wijling

Rob woonde vroeger met zijn ouders en broer op een flat in Maarssen. En ging toen al veel richting de polder naar de boer. “Ik ben eigenlijk opgegroeid op de boerderij en zo is ook de liefde voor de schapen ontstaan”, vertelt Rob rustig. Zijn eigen kudde schapen loopt rond op een boerderij in Nieuwer ter Aa, een dorp in de buurt van Breukelen. Op dit moment lopen er 54 lammeren rond en moeten twee schapen nog bevallen. Elk jaar komt er wel een aantal lammetjes mee naar huis. “Hun moeder gaat bijvoorbeeld dood of de moeder stoot het beest af”, geeft Rob aan. Eenmaal thuis verzorgt zijn vrouw Marianne de beestjes. Ze geeft ze veel liefde en - met veel geduld - de fles. “Zeker als ze heel klein zijn moeten ze om de twee uur de fles krijgen”, vertelt ze. Niet elk lam is gediend van de speen, dus het geduld wordt nog wel eens op de proef gesteld. 

Speen in suiker dopen

“De lammeren die we hier eerst hadden wilden de eerste week niet drinken”, zegt Marianne. “Van een dame kreeg ik de tip dat het wel eens kan helpen om de speen in suiker te dopen.” En dat hielp inderdaad. De lammeren genoten van de melk en waren zó groot geworden, dat ze weer terug zijn gebracht naar de kudde. Rob vertelt: “De lammetjes die wij hier voeden krijgen natuurlijk veel voedingsstoffen naar binnen.” Als de lammetjes trek hebben, dan laten ze zeker van zich horen. Ook mijn dochter komt graag langs om ze de fles te geven. Rob heeft een voorliefde voor ‘bonte schapen’. “De vacht met de kleuren bruin en wit ziet er gewoon mooi uit. Elk lam heeft andere vlekken.” De natuur heeft soms echter andere plannen. “We hebben dan ineens twee witte lammeren. Terwijl vader en moeder wel ‘bont’ zijn”, lacht Rob.

Gekke sprongen

De lammetjes zijn voornamelijk in de tuin te vinden. Tot groot genoegen van de buren, die ineens door de balken van het hek een snoet zien verschijnen. De lammetjes rennen door de tuin, vernielen hier en daar een plant en hebben het heerlijk naar hun zin. Dat is wel te zien aan de gekke sprongen die ze maken. In de avond of als ze moeten rusten, komen ze naar binnen en gaan ze de bench in. Hier genieten ze van hooi, water en een heerlijke deken van stro. “Ze worden hier goed verwend”, lacht Marianne.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden