De coronapandemie in woord en beeld


<p>Met haar foto's verteld Araceli Tico persoonlijke verhalen van mensen in coronatijd. Foto: Louise Mastenbroek</p>

Met haar foto's verteld Araceli Tico persoonlijke verhalen van mensen in coronatijd. Foto: Louise Mastenbroek

(Foto: )

De coronapandemie in woord en beeld

  Nieuwsflits

BATAU - Dat er ook in coronatijd mooie dingen kunnen ontstaan, laat Araceli Ticó zien in haar onlangs verschenen fotoboek ‘Liefde in tijden van corona’. De foto’s in het boek, gemaakt tijdens de eerste lockdown, laat zien hoe een gemeenschap - die uit veel verschillende huishoudens bestaat - het isolement ervaart.

Door Louise Mastenbroek

Araceli Ticó is een Mexicaanse biologie. Na haar studie en een vervolg daarop in Engeland, kwam ze in 2017 met haar man en twee kinderen naar Nederland. Helaas kon ze niet als bioloog aan de slag. Fotografie was altijd een hobby, maar eenmaal in Nederland maakte ze van het fotograferen haar beroep. Voor Araceli komen zo drie passies samen: natuur en dieren, mensen en fotografie. Geïnspireerd door een website uit de VS begon ze vorig jaar aan haar project voor het boek. 

Isolement

“Ik heb foto’s gemaakt van mensen in hun eigen situatie. Het laat zien hoe iedereen het isolement heeft ervaren. De beleving en uitdaging in coronatijd is voor iedereen verschillend. Voor mij is het altijd druk, elke dag is anders. Voor een ander is het misschien een eenzame en saaie tijd. Dat moment wilde ik documenteren. Het is een stuk geschiedenis in wording.” 

Persoonlijke verhalen

De foto’s vertellen stuk-voor-stuk persoonlijke verhalen. Deze worden ondersteund door gedichten, geschreven door dichters uit de stad. Het boek documenteert een unieke gebeurtenis waarin, ondanks de noodzakelijke fysieke afstand, de band binnen een gemeenschap behouden blijft. “Ik ben heel blij met het resultaat van de samenwerking, ik heb veel steun gehad. Van de mensen die op de foto zijn gegaan, maar ook van de schrijvers. Daar ben ik dankbaar voor. Er is echt een gemeenschappelijke sfeer in het boek. De meeste mensen op de foto’s wonen hier, maar iedereen heeft een connectie met Nieuwegein. Ik wilde ook graag iets doen voor de gemeenschap. Door als gemeenschap samen te werken, goed voor elkaar te zorgen en te luisteren naar de experts, is de enige manier om deze situatie onder controle te krijgen.” 

Het boek is te bestellen via bol.com of uitgeverij Boekscout. Prijs: 23,99 euro.

Donaties

In de VS kregen de fotografen betaald voor de foto’s die ze maakten. Araceli vond het beter dat niet te doen en vroeg, in ruil voor de foto’s, de geportretteerden iets te doneren aan een zelfgekozen goed doel. Zo kregen meerdere goede doelen een mooie donatie. Een bijzondere toegevoegde waarde van het boek.


www.wildfreephoto.wordpress.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden