Interessante projecten op Museumwerf Vreeswijk


<p>Op Museumwerf Vreeswijk wordt onder meer gewerkt aan zandschip Christina, het kado voor jubilaris Nieuwegein en boltjalk Aeltje van baron Frans van Verschuer. Eigen foto</p>

Op Museumwerf Vreeswijk wordt onder meer gewerkt aan zandschip Christina, het kado voor jubilaris Nieuwegein en boltjalk Aeltje van baron Frans van Verschuer. Eigen foto

(Foto: )

Interessante projecten op Museumwerf Vreeswijk

  Nieuwsflits

NIEUWEGEIN - Door corona lijkt het stil bij Museumwerf Vreeswijk. Maar schijn bedriegt. Er zijn nu geen evenementen, maar het bruist er volop. Rond directeur Jack Grondel en werfbaas Dick van Dam is een enthousiaste club medewerkers ontstaan. Onder hun inspirerende leiding gingen ze aan de slag met diverse en soms ook bijzondere projecten, zoals het zandschip Christina, het kado voor jubilaris Nieuwegein en boltjalk Aeltje.

Sinds kort staat de Aeltje op de helling. Op zich is dit schrale en roestige casco geen bijzonderheid, ware het niet dat deze oude boltjalk in de belangstelling staat en zowat heel Nederland haar zal leren kennen. De 113 jaar oude ‘BN’er in spe’ komt van de Heerlijkheid Mariënwaerdt, waar baron Frans van Verschuer grote plannen heeft voor het schip. Aeltje wordt rondvaartboot op de rivier Linge, die langs het eeuwenoude Betuwse landgoed stroomt. De rondvaarten maken deel uit van de activiteiten die Verschuer en zin echtgenote organiseren om geld in het laatje te krijgen. Dat is nodig voor het onderhoud van het grote, oude landgoed.

Tv-serie

Op de Museumwerf wordt Aeltjes door corrosie zwaar aangetaste onderwaterschip vervangen. Ook boven de waterlijn moet veel worden gerepareerd. Dat het schip af en toe op tv verschijnt, maakt het bijzonder. Dat gebeurt in de twintig afleveringen tellende serie ‘In het Hart van ons Landgoed’, op maandag om 18.20 uur op NPO 2, waarin Mariënwaerdt centraal staat. De werkzaamheden aan de Aeltje worden daarom regelmatig door een filmploeg vastgelegd.

Hoop en Vertrouwen

Elders op het terrein wordt gewerkt aan het andere schip, een kagenaar met de voor deze tijd toepasselijke naam Hoop en Vertrouwen. Het voorheen roestige scheepje, dat in het Groene Hart als baggerschuitje dienst deed, is de nieuwe aanwinst van het binnenvaartmuseum. Het is ook het cadeua van de Museumwerf aan Nieuwegein, dat 50 jaar bestaat. Als onderdeel van de feestelijkheden roept de jubilaris zichzelf uit tot Nieuwegein - 1 Groot Museum gedurende de maand juni. Nieuwegeinse Musea helpen de stad een handje door haar uit te roepen tot ‘Nieuwegein - 1 Groot Openluchtmuseum’. De Museumwerf trakteert Nieuwegeiners die maand op een gratis rondvaart. Vanaf het water valt het openluchtmuseum immers het beste te beleven, omdat de meeste historie zich bevindt langs de waterwegen die vroeger zo belangrijk waren voor de oude kernen ‘t Gein, Jutphaas en Vreeswijk. Net als de Aeltje bij Mariënwaerdt gaat de Hoop en Vertrouwen rondvaarten verzorgen, als extra activiteit bij de Museumwerf.

Boegbeeld

Christina, de heve-aak van Adriaan Pieter van Dijk die vroeger deel uitmaakte van de Vreeswijkse zandwinningsvloot, werd onlangs in drieën gesneden. De losse scheepskop is schoongekrabd en in de lijnolie gezet, waardoor klinkwerk en constructie mooi zichtbaar zijn. Binnenkort krijgt het scheepsdeel een plek naast de ingang van de Museumwerf, waar ze als boegbeeld de aandacht trekt. Daarna is haar losse ruim aan de beurt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden