<p>Deel 2 is een op zichzelf staand boek, maar vormt met deel 1 een goed beeld van de gebeurtenissen in de oorlog. Foto: Louise Mastenbroek</p>

Deel 2 is een op zichzelf staand boek, maar vormt met deel 1 een goed beeld van de gebeurtenissen in de oorlog. Foto: Louise Mastenbroek

‘Een tweede boek kon niet uitblijven’

  Nieuwsflits

BATAU - Goed nieuws voor wie interesse heeft in wat zich in de oorlogsjaren in Jutphaas (inclusief Hoograven) en Vreeswijk heeft afgespeeld. Van de hand van Renée Blom verschijnt op 29 april het boek ‘Twee dorpen in oorlogstijd, deel 2’. Een boek vol persoonlijke verhalen van de inwoners uit die tijd en anderen die er kortere of langere tijd verbleven.

Na de verschijning van deel 1 wisten veel mensen de weg naar Renée Blom makkelijk te vinden. “Er kwamen enthousiaste reacties op. En ik kreeg zoveel nieuw materiaal, dat een tweede boek niet uit kon blijven. Mensen wilden meedenken, brachten spullen langs, er kwamen nieuwe bronnen, kaarten en veel meer informatie. En op internet kon ik verder zoeken. Een van de verhalen in het boek gaat over de Jongeriusfabriek in Hoograven. Daar werd van alles gemaakt voor de Duitse oorlogsindustrie, waaronder eenpersoons onderzeeërs. Toen dat via het verzet in Londen bekend werd, werd besloten de fabriek te bombarderen. Op een zaterdag, want dan waren er niet zoveel mensen aan het werk. Dat verhaal kon ik beschrijven, maar dankzij mijn zoektocht op internet kon ik het ook beschrijven vanuit het perspectief van de piloten die het bombardement uitvoerden. Dat maakt het verhaal extra mooi.” 

Goed beeld

Het boek bevat veel bijzondere verhalen uit de oorlogsjaren. Met de vele foto’s en documenten uit die tijd die bewaard zijn gebleven geeft het een goed beeld van wat zich in die jaren in de dorpen heeft afgespeeld. Wat simpel leek, kon een groot zorgenkind worden. “Neem de problematiek van de klompen; goed schoeisel was er niet, maar er was ook een chronisch gebrek aan klompen. De burgemeester zorgde ervoor dat in Vianen bomen gekocht werden, maar het transport daarvan lukte niet. Een klompenmaker uit Vreeswijk wilde wel twintig procent van de klompen die hij maakte voor dorpsgenoten beschikbaar stellen. Daar moest hij toestemming voor hebben van het Rijksbureau. En die kreeg hij niet. Maar hij moest wel aan Monnickendam blijven leveren. Kinderen moesten in de winter thuisblijven van school, omdat ze geen klompen hadden.” 

Brief

In een brief in het boek staat dat mensen vervolgens opgeroepen worden de klompen te laten repareren. Dan moesten ze schoon en spijkervrij worden ingeleverd. Maar dat lukte niet. ‘De menschen schoppen de klompen zoo van hun voeten af bij ons de fabriek in’, valt er te lezen. Dramatische verhalen in het boek, maar ook verhalen met een kwinkslag. Het geeft een breed en gedetailleerd beeld van hoe de mensen in die tijd leefden. Op www.reneeblom-auteur.nl staat veel informatie over de boeken van Renée. De site herbergt tevens een groot digitaal archief vol beeldmateriaal en documenten die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog in Jutphaas en Vreeswijk. Interessant is de onderzoekspagina met een interactieve kaart met routes langs locaties die voorkomen in het boek. 

De boeken zijn op de site te bestellen. Deel 2 is vanaf 30 april te koop bij The Read Shop en Bruna Muntplein.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden