<p>Aedan is een maatje voor Marije Versendaal, een onvoorwaardelijke steun en toeverlaat. Foto: Louise Mastenbroek</p>

Aedan is een maatje voor Marije Versendaal, een onvoorwaardelijke steun en toeverlaat. Foto: Louise Mastenbroek

Marije en haar Aedan zijn altijd samen

  Nieuwsflits

FOKKESTEEG - Marije Versendaal kan dankzij haar assistentiehond Aedan zelfstandig en vrij functioneren, zonder Aedan durft ze niet naar buiten. Een assistentiehond is er vooral om steun te bieden bij dagelijkse zaken die veel spanning oproepen, maar is ook een gezellige huishond. Daarvan lopen er nog twee in huis bij Marije.

Marije zet zich actief in voor de Stichting Dutch Assistance Dogs (D.A.D.), die jonge mensen met een eetstoornis, autisme problematiek of posttraumatisch stresssyndroom door middel van teamtraining helpt met het opleiden van hun eigen assistentiehond. “Door trauma’s in het verleden heb ik paniek- en angstaanvallen. Tics bij stress vangt Aedan op door te krabben of te blaffen. Dat is een signaal voor mij, dan moet ik er bij stilstaan. Eigenlijk spiegelt de hond. Als ik druk ben, dan is de hond dat ook. Aedan maakt me ook wakker als ik een nachtmerrie heb. Door te likken in mijn gezicht of door op me te gaan liggen. Door het gewicht dat je dan voelt ga je rustiger ademhalen. Ik kreeg Aedan met zeven weken. Je moet elkaar natuurlijk eerst leren kennen. Het is een puppy die normaal gedrag moet aanleren. Gedrags- en gehoorzaamheidstraining is ontzettend belangrijk. Daarna komt de certificeringstraining.”

Dingen oprapen

“Naast signaleren kan Aedan dingen voor me oprapen. Maar het is ook gewoon een hond en die is niet 24 uur aan het werk. Het is geen machine. Ik wil ook graag samen bezig zijn. Aedan gaat straks met pensioen, maar blijft tot zijn dood bij mij. Dan komt er een vervanger, die moet ik ook trainen.” Door voorlichting te geven, ook op scholen, wil Marije laten zien dat er meer mogelijk is dan mensen soms denken. “Jongeren kunnen opleven met een hond, het is een vriendje, ze oordelen niet. De hond helpt je dingen te leren herkennen waar je tegen aan loopt. Het is een ondersteuning, maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Je bent ook verantwoordelijk voor de hond.” Op Facebook heeft Marije een pagina over Aedan. Over wat ze tegenkomen, wat ze overwinnen en hoe ze strijden tegen het taboe van labels. FB: Dagboek van een hulphond.

Betere toekomst

Het doel van de stichting is jongeren met specifieke problematiek aan een betere toekomst te helpen. De assistentiehonden van D.A.D. worden allemaal opgeleid voor en door hun eigenaar. Op die manier is het mogelijk om vaardigheden aan te leren die aansluiten bij de behoefte van de jongere. D.A.D. helpt door middel van training en coaching met het aanleren van deze vaardigheden.

www.dutchassistancedogs.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden