<p>De regionale afdeling is een samenwerking van zorgorganisaties in de regio Utrecht<br>samen met Zilveren Kruis. Van inks naar rechts: Vivian Broex, Elly de Coo en Marja de Graaf van ZorgSpectrum. Eigen foto</p>

De regionale afdeling is een samenwerking van zorgorganisaties in de regio Utrecht
samen met Zilveren Kruis. Van inks naar rechts: Vivian Broex, Elly de Coo en Marja de Graaf van ZorgSpectrum. Eigen foto

Nieuwe, regionale afdeling dementie en probleemgedrag

  Nieuwsflits

VREESWIJK - Zorgorganisatie ZorgSpectrum opende maandag een nieuwe regionale interventieafdeling van acht bedden. Op de afdeling gaan verpleeghuiszorg en medisch specialistische expertise over dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-ZEP) samen. Het is de uitkomst van een regionale samenwerkingsovereenkomst tussen zorgorganisaties en Zilveren Kruis in de regio Utrecht.

De nieuwe regionale interventieafdeling voor tijdelijke behandeling, verpleging en verzorging van mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag is gehuisvest binnen ZorgSpectrum, locatie Vreeswijk.

Lastige situaties

Dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-ZEP) zorgen vaak voor lastige situaties. Niet alleen voor de cliënt zelf, maar ook voor familie, vrienden en zorgprofessionals. Behandeling vraagt expertise en maatwerk.
Een aantal zorgorganisaties uit de regio - Altrecht, AxionContinu, Careyn, De Rijnhoven, Huisartsen Utrecht Stad, Quarijn, ZorgSpectrum - zette, in samenwerking met zorgkantoor Zilveren Kruis, een gespecialiseerde afdeling op. Hier kunnen deze cliënten tijdelijk worden verzorgd en behandeld.

Stabiliseren

Het doel van de behandeling is het stabiliseren of verminderen van zeer ernstig probleemgedrag. Met de opening van deze nieuwe, regionale interventieafdeling kan dat. De afdeling biedt ruimte aan mensen die in de provincie Utrecht wonen. Na de behandeling op de afdeling bij ZorgSpectrum keren de cliënten terug naar huis of naar de zorgorganisatie waar zij voor de interventie woonden.

Deskundigheid versterken

Vivian Broex, lid raad van bestuur ZorgSpectrum, onderstreept de samenwerking: “De samenwerkende organisaties willen de deskundigheid op het gebied van de combinatie dementie en zeer ernstig probleemgedrag versterken en uitbreiden. De regio voelt zich verantwoordelijk voor het ontwikkelen van passend aanbod voor deze doelgroep en vindt het belangrijk de deskundigheid voor het behandelen van deze cliënten verder te ontwikkelen in de V&V (Verpleging & Verzorging) en thuiszorg in regio Utrecht.”

Lex de Grunt, raad van bestuur Altrecht, ziet ook de meerwaarde van de samenwerking in de regio. “Met de start van deze afdeling borduren we voort op de afdeling die vier jaar geleden gestopt is bij Altrecht. Indertijd stond Altrecht er alleen voor met deze doelgroep. Nu staat er een sterk samenwerkingsverband tussen huisartsen, VVT en Altrecht met een gezamenlijke verantwoordelijkheid in de regio. Een prachtige ontwikkeling.”

Kwaliteit van leven

Marti Paardekooper, directeur Zorgkantoor Zilveren Kruis, is enthousiast over de kennisdeling tussen de zorgorganisaties: “Door adviezen en ondersteuning van de D-ZEP afdeling zal het probleemgedrag van de cliënt verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren. Zo kan de cliënt uiteindelijk terug naar de eigen vertrouwde omgeving. In de toekomst is opname hopelijk steeds minder vaak nodig, omdat de begeleiding naar de cliënt toe kan komen. Dit is een beweging om met elkaar trots op te zijn.”

Verwijzingen vinden plaats via de huisarts of via de zorgorganisatie waar de cliënt verblijft.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden