<p>&nbsp;Wethouder John van Engelen: &ldquo;Dit is een mooie manier voor iedereen om te ontdekken wat het Buitenmuseum van Nieuwegein te bieden heeft&rdquo;.&nbsp;</p>

 Wethouder John van Engelen: “Dit is een mooie manier voor iedereen om te ontdekken wat het Buitenmuseum van Nieuwegein te bieden heeft”. 

50 Jaar Nieuwegein: Fiets de Sprekende Beeldenroute

  Nieuwsflits

NIEUWEGEIN - De gemeente Nieuwegein heeft een Sprekende Beeldenroute ontwikkeld, vanwege haar 50-jarige bestaan. Daarmee kun je per fiets een route van ongeveer 9 kilometer langs tien kunstwerken afleggen. Bij ieder beeld krijgt de fietser - of wandelaar - audio-uitleg over de historie ervan. De routekaart is te vinden via de website van Nieuwegein 50 jaar.

Wethouder John van Engelen van Cultuur opende de Sprekende Beeldenroute woensdag. “Dit is een mooie manier voor iedereen om te ontdekken wat het Buitenmuseum van Nieuwegein te bieden heeft”, zei Van Engelen. “Ik wens iedereen veel plezier bij het lopen of fietsen langs de route.”

Buitenmuseum

Nieuwegein beschikt over 55 beelden in de buitenruimte. Samen worden die het Buitenmuseum genoemd. Tien beelden uit de collectie van het Buitenmuseum beginnen te spreken als je langs de bewegingsmelder bij het beeld loopt. Bij ieder beeld wordt een kort verhaal verteld over interessante wetenswaardigheden van het beeld.  

Route

De route voert vanuit het centrum naar het zuiden van Nieuwegein. De deelnemers komen ook langs museum Warsenhoeck, het historisch museum van Nieuwegein. En langs de Museumwerf. Dit is een museum met een werkende werf, waar historische schepen worden gerestaureerd. Bij ieder beeld wordt middels audio uitleg gegeven over de historie ervan.

Beeldende Kunst

Al meteen vanaf het ontstaan van Nieuwegein zijn er beelden in de buitenruimte neergezet. Zo is het beeld de Kring één van de eerste beelden die geplaatst is. Dat was in 1971. Daarna volgden al snel veel meer beelden. De collectie wordt jaarlijks onderhouden en waar nodig gerestaureerd. Ook is een aantal beelden verplaatst, toen het nieuwe centrum (City) werd gebouwd. Een mooi voorbeeld hiervan is de Krul, van Frans en Marja de Boer-Lichtveld. Deze prijkte eerst op de Markt en staat nu op de Zuidstedeweg, niet ver van de kruising met de A.C. Verhoefweg. 

Nieuwegein 50 jaar

De Sprekende Beeldenroute is ontwikkeld ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Nieuwegein. Meer informatie hierover en over andere activiteiten rondom de verjaardag van de stad zijn te vinden op www.nieuwegein50jaar.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden