<p>Van een aantal inwoners weet de gemeente Nieuwegein nog niet of zij daadwerkelijk gedupeerd zijn.&nbsp;</p>

Van een aantal inwoners weet de gemeente Nieuwegein nog niet of zij daadwerkelijk gedupeerd zijn. 

(Foto: Anne-Marije Zwart)

Toeslagaffaire: 131 mensen hebben zich gemeld

  Nieuwsflits

NIEUWEGEIN - Aan gemeenten is al op 6 november vorig jaar door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gevraagd om mogelijke gedupeerden van de kinderopvang-toeslagaffaire te ondersteunen. Nieuwegein heeft onderzoek laten doen naar gedupeerden in de gemeente. Tot nu toe hebben zich bij het Serviceteam gedupeerden van de Belastingdienst zich 131 inwoners gemeld.

Door Anne-Marije Zwart

Tweewekelijks ontvangt de gemeente Nieuwegein een overzicht van de gedupeerden in de gemeente Dit is de stand van zaken tot nu toe. Melden bij de Belastingdienst kan men zich overigens tot eind 2023. Vooralsnog heeft een aantal van de 131 inwoners uitbetaald gekregen onder de noodvoorziening, ook wel Catshuisregeling genoemd. Het betreft hier een bedrag van 30.000 euro. Van de overige inwoners weet de gemeente Nieuwegein nog niet of zij daadwerkelijk gedupeerd zijn. De Belastingdienst moet dit mogelijk nog beoordelen. De gemeente blijft de 131 inwoners die zich hebben gemeld benaderen. Ook inwoners die uiteindelijk níet gedupeerd zijn onder ondersteund bij een hulpvraag.

Luisterend oor

Gedupeerden die contact hebben gehad met de gemeente geven in gesprekken aan dat zij het fijn vinden dat de gemeente een luisterend oor biedt. Overigens hebben ook een aantal inwoners, na een zware periode, hun leven weer op de rit. Duidelijk is dat veel mensen behoefte hebben aan een luisterend oor. Gedupeerden worden door de gemeente geholpen door een persoonlijk gespreken bij het opstellen van een Plan van Aanpak.

Specialistische hulp

Tijdens de uitvoering van dit plan is er vaak sprake van de inzet van specialistische hulp. Daarnaast houdt de gemeente, waar nodig, gedurende een periode van twee jaar contact met de inwoners die na een ondersteuningstraject weer voldoende zelfredzaam zijn.

Flinke schulden

Veel gedupeerden hebben door de affaire flinke schulden moeten maken. Er wordt nu gekeken hoe dit verder kan worden uitgewerkt. Een van de zaken die worden aangepakt is een zogeheten moratorium. Dit voorkomt dat schuldeisers de compensatie van 30.000 euro die zij hebben gekregen alsnog kunnen worden gevorderd om eventueel eerder gemaakte schulden alsnog te incasseren via deze 30.000 euro. De komende tijd blijft de gemeente overigens de vingers aan de pols houden en het traject verder monitoren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden