<p>Wethouder Schouten met enkele medewerkers van het Reclyclestation, die uitkijken naar een toekomstbestendige plek. Foto: Louise Mastenbroek</p>

Wethouder Schouten met enkele medewerkers van het Reclyclestation, die uitkijken naar een toekomstbestendige plek. Foto: Louise Mastenbroek

Service helpt bij afval beter scheiden

  Nieuwsflits

NIEUWEGEIN - Nieuwegein wil het aantal kilo’s restafval per inwoner in de komende jaren verminderen. Dat begint bij de inwoners van de stad, maar een betere service van de gemeente kan daarbij helpen. Hiervoor ligt een grondstoffenplan ‘Meer grip op grondstoffen’ op tafel, dat binnenkort in de gemeenteraad wordt besproken.

“De inzet is de dienstverlening naar de inwoners te verbeteren”, legt wethouder Marieke Schouten (duurzaamheid) uit. “Daarmee willen we bereiken dat het aantal kilo’s restafval per inwoner in de komende jaren vermindert. En ook het scheidingspercentage verhogen. Nieuwegein verstedelijkt. We krijgen meer hoogbouw. Daar moet het apart inzamelen van groente- en fruitafval (GFT) nog uitgerold worden. Dit jaar zijn we begonnen met het nascheiden van afval. Dan blijkt dat er nog veel GFT in het restafval zit. Dat moet eruit. Daarmee wordt het ook goedkoper. Voor de verwerking van restafval betalen we een afvalstoffenheffing.” Het aantal kilo’s restafval in 2020 was 216 kilo, de doelstelling voor 2024 is 175 kilo. Het terugdringen komt ten goede aan recyclebare stromen, grondstoffen dus. Sinds dit jaar kunnen alle huishoudelijke afvalstromen, waarvan er achttien verschillende zijn op het Recylcestation, gratis worden aangeboden. Een servicepakket met een aantal maatregelen moet het gedrag van de inwoners positief beïnvloeden om tot een betere afvalscheiding te komen. 

‘Het begint bij gedrag’

Schouten: “Het begint natuurlijk bij gedrag van mensen, maar soms is het ook onwetendheid. Er zijn recycling-coaches in de wijken, die gaan in gesprek met mensen die afval dumpen. Toen we net stopten met het apart inzamelen van plastic en verpakkingsmaterialen werd er veel gemopperd over volle grijze containers. Dan krijg je bijplaatsingen. Daar zijn we op gaan handhaven. Helaas moesten daar ook boetes voor uitgeschreven worden. Maar het went, het aantal klachten neemt af.” Op dit moment staan er verdeeld over 78 locaties nog 112 bovengrondse bakken voor de inzameling van restafval. Deze worden vervangen door ondergrondse, afsluitbare containers, die door de bewoners met een pasje geopend kunnen worden. Deze containers hebben een grotere capaciteit en het afval wordt daarin beter verdeeld, waardoor ze minder snel vol raken. GFT moet straks in heel Nieuwegein gescheiden aangeleverd worden. Aan inwoners die daar behoefte aan hebben wordt een GFT-bakje met composteerbare zakken voor op het aanrecht aangeboden. 

‘Cirkel doorbreken’

“GFT scheiden is een speerpunt. We moeten een cirkel doorbreken. Zo slaan we een brug tussen aanrecht en GFT-bak, vooral voor bewoners van hoogbouw heel belangrijk”, zegt Schouten. “En voor het Reclyclestation doen we onderzoek om het toekomstbestendig te maken. Het is klein, er is te weinig ruimte en de wachttijden zijn vaak lang. Daar maken we een plan voor. We willen een station dat mensen uitnodigt om spullen te brengen. Dat hoort ook bij de dienstverlening.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden