Anderhalve-meter bijeenkomst voor enthousiaste bewoners


Bewoner Wick vertelde kort over het heldenverhaal achter de waterpomp. Foto: Louise Mastenbroek
Bewoner Wick vertelde kort over het heldenverhaal achter de waterpomp. Foto: Louise Mastenbroek

Anderhalve-meter bijeenkomst voor enthousiaste bewoners

  Nieuwsflits

JUTPHAAS - Op Kerkveld organiseerde KOEK een anderhalve-meter bijeenkomst voor enthousiaste buurtbewoners. KOEK is een project in de wijk dat mensen de kans geeft dat te doen waar men plezier in heeft. 

Door Louise Mastenbroek

Kerkveld is een bijzondere plek in de gemeente. Bewoner Wick vertelde kort over het heldenverhaal achter de waterpomp. Begin negentiende eeuw leven bewoners van Jutphaas in barre omstandigheden. Het drinkwater is vervuild en mensen hebben vaak slechte eet- en drinkgewoonten. Chirurgijn Gerardus Josephus Teljer brengt verandering in de omstandigheden. Hij helpt de bevolking van Jutphaas bij het bestrijden van ziekten. 

Geen steun

Helaas moet het gemeentebestuur niets van Teljer hebben. Zelfs in zijn strijd tegen cholera krijgt hij geen steun. Hij zet zijn hulp gratis in en in 1860 wordt de waterpomp geplaatst. Zes jaar later blijkt het succes als er cholera uitbreekt. Op en rond het Kerkveld valt slechts één dode, in de rest van het dorp negenenvijftig. 

Wick is ook degene die, samen met Ineke, de anderhalve-meter bankjes in de buurt in elkaar heeft gezet. Tot grote tevredenheid van de buurtbewoners.

Graag een bankje

Veel mensen willen graag een bankje in de eigen straat en leuken het dan zelf op. De bankjes leveren in deze tijd gezelligheid en de mogelijkheid van een goed gesprek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden