Na afloop van de bijeenkomst volgde een kranslegging bij het oorlogsmonument. Foto: Louise Mastenbroek
Na afloop van de bijeenkomst volgde een kranslegging bij het oorlogsmonument. Foto: Louise Mastenbroek

Herdenking in Nieuwegein vanaf nu jaarlijks

  Nieuwsflits

JUTPHAAS - In Nieuwegein vond zaterdag voor de eerste keer de herdenking plaats van alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Dit in het kader van 75 jaar Vrijheid. Tijdens een korte bijeenkomst in De Bazuin werden toespraken gehouden en liederen gezongen.

Elja Schwarz, voorzitter van het 4 en 5 mei comité, memoreerde aan de 2 miljoen mensen in Nederland met een Indische achtergrond. Daartoe behoren ook veel inwoners van Nieuwegein. Reden om aansluiting te zoeken bij de nationale herdenkingen van die groep en dat vanaf nu jaarlijks te blijven doen. Met Elja’s persoonlijke motto ‘Met de blik vooruit zonder het verleden te vergeten’ zet herdenken aan tot denken. 

Persoonlijke gedichten

Amber Nefkens is derde generatie Indische Nederlander en gaf met haar liederen muziek en geluid aan persoonlijke gedichten van haar oma. Zij zong ‘Het land van toen’ over het terugverlangen naar de mooie tijd, waar de levensreis van haar oma begon. En ‘Vader’, over het verlies van haar vader in de oorlog. 

Bonnie Joosten is programmamanager van Pelita, de belangenorganisatie voor Indische Nederlanders. Pelita organiseert bijeenkomsten voor Indische-Molukse families, zodat mensen hun verhaal kwijt kunnen en ze niet in een isolement terecht komen. Bonnie is telg van de derde generatie. Ieder jaar op 15 augustus draagt zij uit respect voor alle gevallenen de Melati, de Indische jasmijn, het nationaal symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. Ook Bonnie sprak over herinneren, erkennen en herkennen, een belang dat steeds groter wordt. Zij sloot af met een spreuk van Loesje ‘Waarde van herdenken is dat we blijven denken’. Eddy Schaap, ook van Indisch-Nederlandse afkomst, bracht, geëmotioneerd, enkele liedjes ten gehore, waarbij hij zichzelf op gitaar begeleidde.

'De twee hondjes'

Een aansprekende animatiefilm ‘De twee hondjes’ maakte pijnlijk duidelijk hoe een eenvoudig afscheid een van de grootste mysteries van je leven kan worden. Toen de familie tijdens de oorlog geëvacueerd werd, draaiden de hondjes zich samen om op weg naar een onbekende bestemming.

Kranslegging

Na afloop van de bijeenkomst volgde een kranslegging bij het oorlogsmonument. Namens de gemeente en het 4 en 5 mei comité legden burgemeester Frans Backhuijs en Elja Schwarz een krans. Bonnie Joosten en Sylvia Hiert deden dat namens stichting Pelita. De bijeenkomst, waar grote belangstelling voor was, werd afgesloten met een minuut stilte en het zingen van het Wilhelmus. Meerdere mensen legden ook zelf bloemen bij het monument.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden