Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

Robert Meeuwsen uit Nieuwegein op weg naar Olympische Spelen: ‘Ik wil het voor mijn vader’

Sport 576 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Voor beachvolleyballer Robert Meeuwsen is het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024 begonnen. Samen met zijn vaste teamgenoot Alexander Brouwer hoopt de Nieuwegeiner zich voor de derde keer te plaatsen voor de Spelen. In 2016 zorgden de twee voor de tot nu toe enige olympische beachvolleybalmedaille voor Nederland. In Rio wonnen ze brons.

Dat schrijft RTV Utrecht. Om in Parijs deel te mogen nemen moet een lang en zwaar traject worden afgelegd. Op de internationale olympische ranking, waarvoor op diverse toernooien punten kunnen worden verdiend, moet een team in juni 2024 bij de beste 17 staan. Maar een team moet om mee te mogen doen ook bij de beste twee van zijn land horen: per land mogen slechts twee teams meedoen.  

Er zijn ook nog andere manieren om plaatsing voor Parijs’24 af te dwingen. Het team dat komend najaar wereldkampioen wordt, is sowieso verzekerd van Olympische deelname. Voor teams die zich op basis van dat WK en de ranking niet plaatsen, is er nog een Europees kwalificatietoernooi. Het lijkt echter niet aannemelijk dat daar een Nederlands team aan deel mag nemen. De Nederlandse teams zijn zo sterk dat zich normaal gesproken altijd twee teams via de ranking kwalificeren.

Concurrentie werkt stimulerend
Dus als Meeuwsen en Brouwer hoog genoeg staan op die ranking maar er staan twee Nederlandse koppels hoger, gaat het olympische feestje niet door. En gezien de kracht van het Nederlandse beachvolleybal is dat niet uitgesloten. “Er staan vier teams naast ons die ook strijden om die twee plekken, dat is alleen maar een extra motivatie. En als je elke dag traint met topteams, word je zelf ook beter.”

Daarnaast zorgen de andere teams er ook voor dat Meeuwsen en Brouwer niet mogen verslappen. “Dat is voor Alex en mij heel goed”, toont Meeuwsen zelfkennis. “Die prikkeling op de training is heel goed en die uitdaging hebben we nodig.” 

Vliegangst
Er is Robert Meeuwsen veel aan gelegen zich voor Parijs te plaatsen. Voor zijn vorige twee olympische deelnames moest hij afreizen naar Rio en Tokyo, Parijs is lekker dicht bij huis. “Dat zou geweldig zijn, want mijn vader is in 2016 en 2021 niet komen kijken. Hij heeft vliegangst. In Parijs zou hij er wel bij kunnen zijn. Hij is het al aan het regelen”, zegt Meeuwsen. “Maar los daarvan, er gaan zoveel vrienden en familie op afkomen, die sfeer wordt wel uniek.”

Bovendien is het misschien wel de laatste kans die vader Meeuwsen heeft om zijn zoon aan het werk te zien op de Olympische Spelen. De beachvolleyballer wordt in maart 35 en het lijkt aannemelijk dat Parijs zijn laatste Spelen worden. Als de Spelen in 2028 in Los Angeles plaatsvinden is hij 40. “Dat hangt heel erg af van de prestaties. Zo lang ik op hoog niveau om de medailles kan meestrijden blijf ik spelen. De vraag is wel hoe lang je dat fysiek en mentaal volhoudt. Op dit moment gaat het super goed en ik hoop dat dat nog wat jaartjes doorgaat. Nu zeg ik dat Parijs zeker niet mijn laatste Spelen worden.”

Maar ja, een beachvolleybalteam bestaat uit twee spelers. Dus is Meeuwsen ook afhankelijk van Alexander Brouwer, met wie hij sinds 2011 samenspeelt. Het duo werd in 2013 wereldkampioen, won brons op het EK van 2017 en op de Olympische Spelen van 2016. Op hun palmares staan ook vijf zeges in de world tour. “Het is niet ondenkbaar dat ik met iemand anders ga spelen dan met Alex. Het kan ook zo zijn dat we er al trainend achter komen dat andere koppels beter werken. Maar op dit moment is er geen reden om daar over na te denken.” 

Bron: RTV Utrecht

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Start proef Veilige Batauweg met afsluiting tussen Nedereindseweg en Oortjesburg in Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 15:58
Afbeelding
VSP stelt vragen over gevolgen Nieuwegein door mogelijke nieuwe aanvliegroute Schiphol Algemeen 23 mrt., 09:30
Afbeelding
Werkzaamheden slijpen trambaan traject IJsselstein – Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 08:51
Afbeelding
Chauffeur rijdt trambaan op in Nieuwegein, tramverkeer hele avond ontregeld 112 23 mrt., 08:37
Afbeelding
Wilhelminabrug in Vreeswijk afgesloten voor alle verkeer vanwege werkzaamheden Algemeen 22 mrt., 16:35
Afbeelding
Gemeente wil met jongeren in gesprek over horeca in Nieuwegein Algemeen 22 mrt., 15:51
Afbeelding
Nieuwegein organiseert Week van het Geld: 'Goed leren omgaan met geld is belangrijk' Algemeen 22 mrt., 15:32
Afbeelding
Inchecken met betaalpas vanaf nu mogelijk in alle bussen en trams in Utrecht Algemeen 21 mrt., 16:40