Mitchell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem: “Het gebeurt regelmatig dat criminelen eigenaren van loodsen en schuren benaderen omdat hun ruimten aantrekkelijk zijn om drugs te produceren".
Mitchell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem: “Het gebeurt regelmatig dat criminelen eigenaren van loodsen en schuren benaderen omdat hun ruimten aantrekkelijk zijn om drugs te produceren". Foto: Politie

Gemeente Nieuwegein start campagne tegen drugslabs op bedrijventerreinen

Algemeen 225 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De gemeente start samen met negen andere gemeenten in West-Utrecht een campagne met Meld Misdaad Anoniem, waarmee inwoners en ondernemers worden opgeroepen om verdachte situaties en drugcriminaliteit te melden. “Om een drugslab op te sporen, kan een melding cruciaal zijn”, meldt de gemeente in een persbericht.  

Door de geïsoleerde ligging en de vaak goede toegangswegen zouden (delen van) bedrijventerreinen aantrekkelijk zijn voor criminelen. Denk aan (het faciliteren van) drugshandel, witwassen, illegaal gokken, maar ook autokraak en bedrijfsinbraken. 

Zwijgcultuur
Mitchell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem: “Het gebeurt regelmatig dat criminelen eigenaren van loodsen en schuren benaderen omdat hun ruimten aantrekkelijk zijn om drugs te produceren. De locaties liggen vaak afgelegen en niet alle verhuurders zijn zich bewust van de risico’s.”

Veel ondernemers zijn niet voldoende op de hoogte van de signalen, maar ook door bedreigingen van de verhuurders of een zwijgcultuur onder getuigen blijven misstanden soms lang onzichtbaar. De campagne ‘Tijdelijke huurders in jouw buurt?’ van Meld Misdaad Anoniem biedt hiervoor handvatten.

Ongezonde omgeving
Ondermijning raakt betrouwbare ondernemers op een bedrijventerrein hard. Onder andere door oneerlijke concurrentie en brand- en ontploffingsgevaar. Daarnaast zorgt het voor een ongezonde omgeving door de aanwezigheid van criminelen, intimidatie en geweld.

Burgemeester Backhuijs vindt het belangrijk dat ondernemers en bewoners zich bewust zijn van de risico’s en deze gezamenlijk tegen gaan: “In de aanpak van drugscriminaliteit speelt informatie een cruciale rol. Met deze campagne willen we onze ondernemers en inwoners helpen signalen te herkennen en deze op een veilige manier te melden via Meld Misdaad Anoniem. Zo houden we samen onze industrieterreinen en buurten veilig.’’

Verborgen maatschappelijk probleem
De gemeente werkt bij de aanpak van drugscriminaliteit samen met verschillende partners - zoals politie en brandweer - die zich inzetten voor een gezond en veilig ondernemersklimaat. Ook de provincie ondersteunt de aanpak van harte.

Commissaris van de Koning Hans Oosters: “Ondermijnende criminaliteit is een verborgen maatschappelijk probleem met grote en schadelijke gevolgen. Alleen door goed samen te werken, kunnen we de strijd tegen ondermijning winnen.”

Waardevolle informatie
Volgens Oosters is daarin is ook de rol van burgers onmisbaar: “Door bij vermoedens van illegale activiteiten meldingen te doen, kunnen overheid en opsporingsinstanties waardevolle informatie in handen krijgen om op te treden.

Via Meld Misdaad Anoniem kunnen deze meldingen op een veilige manier gedaan worden. “We hopen hiermee voor burgers de drempel om te melden verder te verlagen”, aldus Oosters. 

Anoniem melding doen
Iedereen kan anoniem een melding doen via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Dit is het onafhankelijke meldpunt en is geen onderdeel van de politie.

Ondernemers en inwoners met vragen over de campagne in Nieuwegein of het veilig melden van signalen kunnen terecht via het e-mailadres ondermijning@nieuwegein.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Voorleesfeestje bibliotheek De tweede verdieping.
Voorleesfeestje bij bibliotheek De Tweede Verdieping Nieuws 23 apr, 12:24
• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 23 apr, 10:57
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 23 apr, 09:46
• Scholieren presenteren hun fijnstofonderzoek aan de provincie Utrecht.
Scholieren uit Nieuwegein meten luchtkwaliteit met 'snuffelfietsen' Nieuws 22 apr, 14:00
• De gemeente heeft inwoners van Zuilenstein gevraagd waar zij behoefte aan hebben in hun buurt.
Gemeente Nieuwegein gaat twee buurten in Zuilenstein opknappen Nieuws 22 apr, 13:27
• Actiemoment in de wedstrijd MHCN tegen IJsseloever.
Nieuwegeinse hockeydames spelen gelijk tegen IJsselstein: 2-2 Sport 22 apr, 12:00
• Opening van het vernieuwde Muntplein door wethouder Guido Bamberg.
Muntplein in Nieuwegein feestelijk heropend: muziekoptredens, dans en meer FOTOREPORTAGE 22 apr, 09:48
• Het pand van Altrecht.
Uitgelicht: Slopen gaat sneller dan bouwen UITGELICHT 21 apr, 09:00