De VEH waarschuwde eind september al voor een hap uit de portemonnee voor huishoudens die gebruikmaken van blok- of stadsverwarming.
De VEH waarschuwde eind september al voor een hap uit de portemonnee voor huishoudens die gebruikmaken van blok- of stadsverwarming. Foto: stockfoto (123RF.com)

Nieuwegeiners stappen naar ACM uit onvrede over stijging kosten stadsverwarming

Algemeen 1.684 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Inwoners van Nieuwegein zijn naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gestapt uit onvrede over de verhoging van de kosten voor de stadsverwarming. Ze willen weten hoe energiebedrijf Eneco een stijging van soms wel 77 procent rechtvaardigt. Want de stadsverwarming zit één op één gekoppeld aan de hogere gasprijs, terwijl de warmte maar voor een heel klein deel met gas wordt opgewekt. Alleen zien gebruikers dat niet terug in de rekening, zo schrijft RTV Utrecht.

Energiebedrijf Eneco zegt in een reactie tegen RTV Utrecht dat de tarieven nog altijd ruim onder het maximumtarief van de ACM blijven. Verder zijn de verbruikstarieven inderdaad gestegen met 77 procent, maar zijn de vaste kosten volledig gelijk gebleven. Als je daar nog een overheidscompensatie bij optelt, dan komt het bedrijf uit op een gemiddelde stijging van 22 procent ten opzichte van vorig jaar. Eneco zou daarmee ruim 21 procent onder de maximumtarieven blijven.

Verder zegt Eneco dat de percentages energie die opgewekt worden met gas hoger liggen dan de 10 procent waarmee soms wordt gerekend. Ook het grootste gedeelte van de elektriciteit dat wordt gebruikt, wordt ook weer opgewekt met gas.

Stijging energierekening
De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwde eind september al voor een hap uit de portemonnee voor huishoudens die gebruikmaken van blok- of stadsverwarming. In de provincie Utrecht gaat het om iets meer dan 12 procent van alle woningen.

De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) rekent met een stijging van 23 euro per maand voor huishoudens in Utrecht en Nieuwegein. Ze benadrukt dat dit een gemiddelde is. De rekening kan ook 50 euro per maand - 600 euro per jaar - hoger uitvallen.

Bron: RTV Utrecht 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bovenaanzicht van Park Oudegein.
Geluidsoverlast, afval en parkeerdruk: omwonenden uiten zorgen over evenemententerrein Park Oudegein Nieuws 5 uur geleden
Gouden medaillewinnaars Skills The Finals gehuldigd op Veiligheid & Defensie College.
Studenten winnen gouden medaille, huldiging op ROC in Nieuwegein Nieuws gisteren
• De Galecopperbrug.
Let op: Galecopperbrug binnenkort volledig afgesloten voor verkeer Nieuws 28 mrt, 13:42
Afbeelding
Nieuwegein investeert 1 miljoen euro in Stedin Nieuws 28 mrt, 12:21
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis wil medicijnresten in afvalwater verminderen Nieuws 28 mrt, 11:42
• De Beursfabriek in Nieuwegein, waar momenteel 120 asielzoekers worden opgevangen.
Gemeente Nieuwegein: 'Crisisnoodopvang in de Beursfabriek verloopt rustig' Nieuws 28 mrt, 10:31
• Girls Day 2022 bij LBP|SIGHT in Nieuwegein.
Girls' Day bij bedrijf in Nieuwegein moet meiden warm maken voor techniek Nieuws 27 mrt, 15:59
• In City Nieuwegein wordt momenteel volop gebouwd.
Één torenkraan minder in City Nieuwegein: 'Hijsen tot grote hoogte zit erop' Nieuws 27 mrt, 15:38