Martin (l) en Martien (r) zijn bezig tegels te plaatsen zodat de kinderen weer veilig kunnen spelen.
Martin (l) en Martien (r) zijn bezig tegels te plaatsen zodat de kinderen weer veilig kunnen spelen. Foto: Naomi Wijling

Vrijwilliger Martien Scheepers over ‘De liefde voor Bouwgein’

Algemeen

NIEUWEGEIN • Spelen en hutten bouwen. Klimmen en klauteren op de speeltoestellen. Of spelen met water. Bij bouwspeeltuin Bouwgein is het voor ieder kind een beleving. De vrijwilligers zorgen ervoor dat de kinderen deze beleving met veel plezier en veilig kunnen ervaren. Eén van de vrijwilligers is Martien Scheepers. Al meer dan 30 jaar is hij te vinden bij Bouwgein.

Bouwspeeltuin Bouwgein ligt tegen het park aan in de wijk Batau-Noord. De kinderen komen hier graag spelen en gaan op in hun fantasie. 

“Dan zie je de kinderen weer sjouwen met spullen en hebben ze bijvoorbeeld een bus gemaakt van een platte kar, die rijdt over de ‘busbaan’,” vertelt Martien. “Het spelen hier prikkelt hun zintuigen.” 

Als de kinderen hulp nodig hebben, dan is Martien altijd bereidt een handje te helpen. “Je doet het voor de kinderen. Dat zij hier lekker kunnen spelen.” In de zomer is Martien vaker te vinden bij de bouwspeeltuin. Samen met andere vrijwilligers doet hij de klussen. “Als je wilt, kun je hier altijd lekker bezig zijn. We werken van prioriteit naar prioriteit.”

Geschiedenis
Bouwgein heeft een behoorlijke geschiedenis. Eerst was er alleen een bouwspeeltuin met een gebouwtje van 10 bij 10, later kwamen er enkele speeltoestellen bij.

“Het was heel kleinschalig en knus. En vele kinderen uit de buurt kwamen hier spelen,” vertelt Martien. “Uiteindelijk kwam er 2007/2008 een barak te staan. Deze is toen met een aantal vrijwilligers opgehaald en hier opgebouwd.” 

De barak had een bepaalde charme. Moest er een stopcontact aangelegd worden, dan kon dit eenvoudig. Of Martien stond weer op het dak om een lekkage te dichten. “Ik wist alles van die barak. Het was van hout en ook dat gaf charme. We hebben heel wat uren met liefde er ingestoken.” 

Brand
In 2010 ging alles verloren door brandstichting. “Ja, dat deed zeer. Het was een vreselijke periode.”

Alleen de fundering bleef over. Het toenmalige bestuur liet zich niet uit het veld slaan en er kon een doorstart gemaakt worden. Met de geweldige hulp van talrijke sponsors kwam er uiteindelijk een fraai, degelijk nieuw pand. “We hebben veel geleerd van de barak en die kennis konden we gebruiken voor het ontwerp van het huidige pand.”

Liefde
De liefde voor Bouwgein is begonnen bij de vrouw van Martien en hun kinderen en toen door naar Martien. “Liepen mijn kinderen hier eerst rond te banjeren, ik heb ze wel eens eerst met een tuinslang af moeten spoelen voordat ze ons huis binnen mochten, lopen nu ook mijn kleinkinderen hier rond,” vertelt hij met een lach. “Beide dochters zijn betrokken bij de organisatie van de Kindervakantieweek.”

Iets wat zijn zoon ook een paar jaar heeft gedaan. “Ik vind het mooi om te zien hoe de liefde voor bouwspeeltuin Bouwgein nu al wordt doorgegeven aan de kleinkinderen.” 

Bouwgein zoekt altijd vrijwilligers! Alle hulp is welkom!