Judith de Laat:
Judith de Laat: "De roman is een geschiedenis uit mijn eigen achtertuin." Foto: Louise Mastenbroek

Judith de Laat debuteert met Vergeet me

Algemeen

NIEUWEGEIN • Judith de Laat uit Nieuwegein debuteert met de roman ‘Vergeet me’. De Laat is van origine journalist en werkt als communicatiemanager. In haar debuutroman combineert ze persoonlijke verhalen, historische feiten en een grote dosis fantasie.

Het was altijd haar droom om een boek uit te geven. De Laat: “Dit groeide van het idee het misschien ooit eens te doen naar nu ga ik het doen.” Ze is voorzichtig begonnen. Het onderwerp wist ze al. In haar jeugd las ze veel: “We kwamen vaak in de bibliotheek.” De debuutroman van De Laat gaat over een moeder met Alzheimer en haar dochter, die mantelzorger is. De moeder leeft in het verleden en raakt steeds verder in verwarring. 

Familiegeschiedenis
De Laat baseerde het verhaal op de ervaringen van haar eigen moeder en tantes. Die groeiden op in een groot gezin op het Brabantse land. Ze waren arm en streng katholiek. Hun vader overleed op jonge leeftijd, waardoor het gezin financieel afhankelijk werd van de kerk. Een van de tantes verliet het gezin op jonge leeftijd. Daarna is het contact met een aantal van haar zussen verbroken.

De moeder van De Laat zag de vertrokken zus voor de eerste keer terug tijdens het onderzoek voor het boek. “De roman is een geschiedenis uit mijn eigen achtertuin”, zegt ze. Het verhaal verschilt wel enorm van haar eigen jeugd. Toen De Laat ging schrijven, wist ze niet waar ze moest beginnen. “Dat is best spannend. De hoofdlijn had ik al uitgedacht. Daarna heb ik het stapje voor stapje aangepakt en opgebouwd.” 

Gouden Tip
De research kostte de schrijfster veel tijd, maar het schrijven was snel gepiept. “Het voelde alsof ik niet aan het werk was”, zegt De Laat. Toen het verhaal op papier stond, ging ze op zoek naar een uitgever. Er volgden meerdere lees- en redactierondes. Gelukkig kreeg de schrijfster een gouden tip. Toen ze een uitgever had gevonden, duurde het nog een jaar voordat de roman werd uitgebracht.

Lezing
In het kader van Fulco’s Vrouwen Festijn houdt De Laat in het weekend van 18 en 19 september een boeklezing in het Fulcotheater in IJsselstein. Dit evenement wordt georganiseerd naar aanleiding van Internationale Vrouwendag 2021. Alle zalen in het Fulcotheater zijn gevuld met activiteiten. Er staan inspirerende vrouwen uit de regio op het podium. Zij spreken in het kader van Invloed en impact, het thema van dit festijn.

Haar debuutroman is voor De Laat een aanzet voor een tweede boek. Het verhaalidee hiervoor heeft ze al. Meer weten over schrijfster Judith de Laat? Bezoek dan haar website www.delaatschrijft.nl of haar Facebookpagina, delaatschrijft.

Louise Mastenbroek