Afbeelding
Foto:

Van Galecop tot Lekdijk (269)

Bijzonder beton

Onze stad staat bij het overgrote deel van onze landgenoten niet bekend als een plaats waar je naartoe gaat voor een gezellig dagje uit. Toch hebben we nu al alles in huis om dat wel te kunnen bieden. En al helemaal sinds 26 juli j.l. toen een aantal bijzondere objecten binnen onze gemeentegrens op de Werelderfgoedlijst van Unesco werden opgenomen. Ik heb het dan over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

Afgelopen weekend werd de tweede Plofparade gehouden, waarbij bezoekers op de route langs een groot aantal van die objecten kwamen. En ook aanstaande zaterdagavond vindt er een evenement plaats bij het misschien wel meest opvallende object in de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Plofsluis. Er worden dan op spectaculaire wijze beelden op de tien meter hoge sluis geprojecteerd en tijdens een wandeling worden verhalen verteld over de militaire geschiedenis van de gehele Waterlinie. 

Mijn inschatting is dat de meesten van u de Plofsluis, ofwel dat enorme blok beton dat zo groot is als een voetbalveld en boven het Amsterdam-Rijnkanaal hangt, wel eens heeft gezien en zich toen heeft afgevraagd wat dat nou toch precies is. Mijn lief was lange tijd lid van Schietvereniging Ultrajectum, die daar al decennialang haar onderkomen heeft. Hij kent de sluis, voor zover die toegankelijk is, dan ook van boven tot onder. Gekscherend kreeg hij zelfs de bijnaam ‘de mol’ vanwege het vele graafwerk dat hij er in zijn jongere jaren verrichtte. 

Nu de Plofsluis de status van Werelderfgoed heeft, is het de vraag hoe we deze als Nieuwegein gaan ‘vermarkten’. In 2017 werd een projectgroep ingesteld om daar over na te denken. In mijn tijd als politica kwamen er al verschillende ideeën langs om de Plofsluis op de één of andere manier aantrekkelijk te maken voor het grote publiek. Ideeën als een restaurant of een uitkijktoren werden toen al geopperd en ook in de projectgroep kwamen die naar voren. 

Helaas is het de laatste jaren echter heel erg stil geworden rond onze bijzondere betonnen bak, dat trouwens ook de enige in zijn soort is op onze aardkloot. Ik ben en blijf echter een optimist, dus wie weet wordt zaterdagavond opeens een tipje van de sluier opgelicht en krijgen we te horen of misschien wel te zien wat de plannen zijn voor de Plofsluis. Mijn lief en ik laten ons dan ook heel graag verrassen. 

Renée Blom reneeblom1@gmail.com