Afbeelding
Foto:

Stamtafel (67)

Dia-avondje

“Ik heb net even een nieuw batterijtje in mijn horloge laten zetten, bij een fotowinkel”, zegt Dirk als hij aanschuift op ons plekje op het terras. “Bij een fotowinkel”, vraagt een van de dames, terwijl ze van haar glas Port nipt. “Ja, en het is zo gepiept, voor 5 euro. Het was stil. Dat was vroeger wel anders in deze tijd, zo direct na de vakantie. Dan was het druk, want dan bracht iedereen zijn fotorolletjes om de foto’s te laten ontwikkelen en afdrukken. Die kreeg je dan na een paar dagen keurig in een mapje, met aan de ene kant de foto’s en aan de andere kant de negatieven. Vol spanning stond je dan in de winkel al te kijken of de foto’s gelukt waren. 

Thuis plakte je die foto’s in, de negatieven werden in diaraampjes gefrommeld en op volgorde in een slee gezet. En oh wee als je dan bij een bezoek eens vroeg hoe de vakantie geweest was… Dan werd de diaprojector tevoorschijn gehaald, werd er een wit scherm op een standaard gezet, die negen van de tien keer uit de clip schoot en weer oprolde. Werden gordijnen dichtgedaan en kon de voorstelling beginnen. Tenminste, als de projector goed gericht was. Vaak moesten er nog boeken onder de pootjes van de projector om het beeld goed verdeeld te krijgen. Als de slagschaduw van de grote plant op het scherm verplaatst was, dan kon het eindelijk beginnen. 

Ondersteboven

Henk op een ezeltje tijdens een bergtocht en Truus op het strand. En op een kameel, maar dat kan helemaal niet, want dat was dan weer van een vorige vakantie. “Nee hè, hoe komt-ie nou hier tussen?” Natuurlijk zit er ook een aantal dia’s ondersteboven. “Willen jullie die van de vorige vakantie ook nog zien?” “Nou nee, ik wil eigenlijk wel naar huis, ik ben moe.” Met die smoes kwam je er wel weer onderuit.”

Digitaal gedoe

“Nou, dat is tegenwoordig wel anders hè, met al dat digitale gedoe. Je kan gelijk op je camera zien hoe de foto is. En bevalt ie niet, dan knikker je hem gelijk weg”, zegt een van de dames. “Je download een of andere fotoboek-app en je kunt de meest mooie albums digitaal maken, inclusief teksten. Je stuurt het op en binnen een paar dagen heb je een prachtig fotoboek thuis. Soms kom je niet onder een voorstelling uit, als er een beamer in huis is tijdens je bezoek. Dan wordt alles levensgroot op de muur geprojecteerd. Wél mooi.”