De markt, omgeven door historische voertuigen, maakt de Authentieke Dag tot een unieke uitgaansdag.
De markt, omgeven door historische voertuigen, maakt de Authentieke Dag tot een unieke uitgaansdag. Foto: aangeleverd

Authentieke Dag uitje voor 't hele gezin

vreeswijk • Nadat het ruim een jaar stil is geweest in Vreeswijk, staat de oude dorpskern van Nieuwegein op zaterdag 4 september weer in het teken van de Authentieke Dag. Volgens de organisatie, de Stichting Activiteitengroep Vreeswijk, is het vooral weer een eerste stap terug richting de terugkeer van de tradities en evenementen in het straatbeeld.

Deze elfde, gratis toegankelijke Authentieke Dag is een mooie uitgaansdag voor het hele gezin. Het historische centrum van Vreeswijk staat dan vol kramen en klassieke voertuigen. Veel van de kramen tonen oude ambachten en bijzondere hobby’s. De oude auto’s, vrachtwagen, trekkers en bromfietsen nemen deel aan een tourrit langs de Hollandse Waterlinie. Ze staan voor en na de rit opgesteld in het oude dorp, waar het - zoals elk jaar - vast weer erg gezellig is, met voor elk wat wils.

Veilige vorm

Lang was het onzeker of en in welke vorm de dag doorgang kon vinden. “In samenwerking met de gemeente hebben we gekeken naar een vorm die veilig is, en binnen de huidige regels past”, zegt Roy Platje, voorzitter van de werkgroep. “Zo hanteren we een maximum aantal bezoekers en voorkomen we opstoppingen door het schrappen van bijvoorbeeld live-muziek. Ook hanteren we eenrichtingsverkeer voor de lopende bezoeker. Zo kunnen we toch weer een evenement organiseren.” Ongeveer tweehonderd historische voertuigen nemen deel aan de tourrit. Ze staan voor en na de rit opgesteld in de straten van het oude centrum van Vreeswijk. Vertrek, aankomst en een static show bieden een unieke mogelijkheid deze voertuigen te fotograferen in een bijzondere omgeving. Natuurlijk kan er ook met de eigenaren over de voertuigen worden gepraat.

In meerdere straten in het oude centrum staan kramen. Hier worden oude ambachten uitgevoerd en streekproducten verkocht. Er zijn ook enkele kramen van winkeliers uit het dorp. De nadruk ligt echter op het authentieke.

De markt, omgeven door historische voertuigen, maakt de Authentieke Dag Vreeswijk tot een unieke uitgaansdag. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers er uitgebreid genieten; de meeste historische voertuigen staan vanaf 13.00 permanent opgesteld.

Het historische plaatsje Vreeswijk ligt aan de Lek. In juli 1971, vijftig jaar geleden, werden de dorpen Jutphaas en Vreeswijk samengevoegd tot Nieuwegein. Zo ontstond de stad, waarvan het dorp nu als wijk onderdeel is.


Deelnemen

Het is fantastisch om de Authentieke Dag te beleven en rond te lopen over de markt. Inschrijven voor de tourrit is niet meer mogelijk, want deze rit is inmiddels volgeboekt.

q www.invreeswijk.nl