Deelnemers voor Herstel Dichtbij gezocht

regio • Het Oranje Fonds is op zoek naar nieuwe en bestaande sociale initiatieven voor het nieuwe programma Herstel Dichtbij - Samen voor Mentale Gezondheid. Dit programma werd eerder dit jaar aan Koningin Máxima aangeboden, ter ere van haar 50ste verjaardag. Nu wordt de zoektocht gestart naar zelfregie- en herstelinitiatieven die de komende drie jaar deel kunnen nemen aan Herstel Dichtbij. Dit alles in samenwerking met MIND.

Het doel is een landelijk netwerk creëren, zodat psychisch kwetsbare mensen dichtbij huis hulp en ondersteuning kunnen vinden. Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft ooit in het leven te maken met psychische klachten. En door de coronapandemie neemt de vraag naar psychische hulp toe. Daarom wil het Oranje Fonds, samen met MIND, initiatieven ondersteunen die psychisch kwetsbare mensen ruimte bieden. Zodanig, dat zij dichtbij de plek waar ze wonen kunnen werken aan hun herstelproces. Binnen het programma is ruimte voor dertig deelnemers; vijftien gevestigde zelfregie- en herstelinitiatieven die hun initiatief willen versterken, verduurzamen en doorontwikkelen. En vijftien nieuwe initiatieven die de ambitie hebben een volwaardig zelfregiecentrum te realiseren. Gevestigde initiatieven kunnen zich tot uiterlijk 27 september aanmelden; nieuwe initiatieven krijgen tot 4 oktober de tijd. Aanmelden kan via oranjefonds.nl/hersteldichtbij. Uit alle aanmeldingen wordt door het Oranje Fonds en MIND een selectie gemaakt. Dit op basis van criteria die op de aanmeldpagina te vinden zijn.
Deelnemers aan Herstel Dichtbij krijgen drie jaar lang financiële steun, kennis en coaching. Ook wordt ingezet op het delen van kennis met elkaar en deskundigheidsbevordering. Ook wordt er onderzoek gedaan, zodat samen zoveel mogelijk impact gemaakt kan worden. Het programma begint in januari 2022.
Het Oranje Fonds wil dat niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daarom versterkt en verbindt het Oranje Fonds organisaties, vrijwilligers en donateurs die bijdragen aan een verbonden samenleving. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.
MINDMIND is het enige gezondheidsfonds in Nederland dat zich specifiek richt op mentale gezondheid. MIND zet zich samen met cliënten- en familieorganisaties, maatschappelijke organisaties, onderzoekers, ambassadeurs en donateurs in om psychische problemen te voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben te ondersteunen.