3D-projecties op de Plofsluis in Nieuwegein
3D-projecties op de Plofsluis in Nieuwegein Foto: Aangeleverd

Virtueel spektakel op de Plofsluis

nieuwegein • De Plofsluis is zaterdagavond door middel van een virtuele show tot ontploffing gebracht. 

Dit om te vieren dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen. De Plofsluis is de meest unieke sluis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De virtuele show van ongeveer vier minuten was gedurende een uur doorlopend te zien. Bezoekers konden het evenement gratis bijwonen. Door middel van 3D-projecties werd de sluis uiteindelijk tot ontploffing gebracht. Daarnaast werd er gedurende het evenement stilgestaan bij het 50-jarig bestaan van Nieuwegein.
Tijdens het virtuele spektakel waren verhalenvertellers aanwezig. Zij namen bezoekers mee in de militaire geschiedenis van de waterlinie. Bezoekers leerden op deze manier het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot. Ook werd hen verteld over de bijzondere rol van de Plofsluis hierin. Daarnaast waren er experts aanwezig om vragen over de Plofsluis te beantwoorden.
Niet alleen de Plofsluis, maar ook Fort Jutphaas en Fort Vreeswijk in Nieuwegein hebben afgelopen zomer de UNESCO-werelderfgoedstatus gekregen. Burgemeester Frans Backhuijs zegt hierover: "Nieuwegein is een hele moderne stad, maar op deze manier krijgen we ook nog erkenning voor de historische elementen die de stad rijk is. Ik hoop dat onze inwoners deze historie nog meer gaan waarderen dan ze al doen."
De werelderfgoedstatus van De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, die in 1996 al werelderfgoed werd. Samen gaan ze verder als het UNESCO-werelderfgoed de Hollandse Waterlinies.