Tijdens het lezen zullen kinderen niet stil blijven zitten

Juf publiceert vierde prentenboek

nieuwegein • Op maandag 4 oktober (Dierendag) verschijnt het prentenboek ‘Fien wil Dieren zien - Beweeg je mee?’ door Bewegenboog. Het prentenboek is geschreven en geïllustreerd door peuterdansjuf Mariska Joy Bogaerds uit Nieuwegein. 

Na de succesvolle boeken “Saartje wil een taartje” “Thijsje wil een prijsje” en “Gijs gaat op reis” en de liedjesalbums 'Beweeg je mee' werd het tijd voor een vierde exemplaar waarbij kinderen opnieuw enthousiast zullen bewegen tijdens het voorlezen. 

Dierenbewegingen

In dit vrolijke boek gaat het katje Fien naar de dierentuin. Tijdens het lezen zullen kinderen niet stil blijven zitten. Ze bewegen mee met Fien die alle dieren nadoet. Zoals waggelen als een pinguïn, op één been staan als een flamingo, langzaam kruipen als een slang en nog heel veel andere dierenbewegingen. 

Activerende opdrachten

Op de omslag van dit boek staat een waarschuwing: “Let op! Kinderen zitten niet stil als je dit boek voorleest!” Naast de activerende opdrachten, komt dat door de eenvoudige illustraties die kinderen uitnodigen om te bewegen. 

Simpele en korte zinnen, bestaande uit makkelijke woorden en veel herhaling, stimuleren de taalontwikkeling van peuters en kleuters. Dit boek bevat alles wat nodig is voor een complete activiteit met veel beweging. Zo kan het boek makkelijk tussendoor ingezet worden, thuis en op school. Bijvoorbeeld als er onverwachts nog wat tijd over is op een dag. Of als je merkt dat kinderen nog wat energie kwijt moeten. 

Fien wil dieren zien is een leuke laagdrempelige manier om te bewegen. Het boek gebruikt makkelijke bewegingen die iedereen kent en die peuters al snel zelfstandig kunnen uitvoeren. De tekst is simpel, zodat kinderen snappen wat ze moeten doen. 

Dit boek is interessant en leuk voor peuters en kleuters. Het boek bevat achterin een lijst met variaties op alle bewegingen. Bij het zwaaien kunnen kinderen bijvoorbeeld niet alleen zwaaien met hun handen, maar ook met hun knieën, voeten en hoofd.


Mariska

Schrijfster en illustrator Mariska Bogaerds heeft twee dochters en geeft dans- en bewegingslessen aan peuters bij Peuterstapjes in Merwestein. Ze studeerde Logopedie en werkte met kinderen met een spraak- en taalachterstand. Tijdens haar studie en werkzaamheden merkte ze dat voorlezen en bewegen stimulerend zijn voor de taalontwikkeling. 

Door bewegingen te benoemen, kun je de taal voelen. De combinatie van bewegen en voorlezen is niet alleen heel leuk, maar ook nuttig. Bij gebrek aan bestaande bewegingsboeken, besloot Mariska zelf een boek te schrijven en te illustreren met beweegopdrachten in het verhaal verwerkt.


Meer informatie is te vinden op de website van Bewegenboog. Ook de boeken en CD's zijn hier te bekijken en te bestellen.

q www.bewegenboog.nl