Mensen genoten van de verschillende acts die er opgevoerd werden in Nieuwegein.
Mensen genoten van de verschillende acts die er opgevoerd werden in Nieuwegein. Foto: Naomi Wijling

De keuze was zeer divers: er was voor ieder wat wils

Gluren bij de Buren Tuineditie succesvol

nieuwegein • Een strak blauwe hemel waardoor de zon maximaal kon stralen. Wat was het heerlijk tijdens de Gluren bij de Buren Tuineditie 2021. De tuinen van de Nieuwegeiners waren omgetoverd tot openluchtpodia waar de bezoekers konden genieten van verschillende muzikale acts. Nieuwegein telde zo'n 25 openluchtpodia. 

Op verschillende tijden konden de bezoekers aanschuiven en genieten van een act. Elke locatie had één act. Om 12 uur startte Mel@nie's Muzikale Countrywereld in de tuin van Buurtplein Batau. 

In de stijl van de muziek gekleed, bracht Mel@nie prachtige covers en haar eigen muziek ten gehore waarbij ze zichzelf begeleidde op de gitaar. De bezoekers zongen en klapten mee. Haar opa en oma - fans vanaf het eerste uur - zaten met een grote glimlach op hun gezicht te genieten. 


Woordkunstenaar

Omdat de act in de binnentuin van het buurtplein was, konden de bewoners van de Oortjesburg vanuit huis genieten. De deuren gingen open en de stoeltjes werden op de galerij gezet. Op dezelfde tijd startte ook onder andere De Ukelelies op de Nedereindseweg en Zita. Zij is een interdisciplinair woordkunstenaar die mensen verleidt met woord en klank. Hierbij gebruikt ze haar gitaar. 

Na deze optredens van een half uur gingen de mensen (vaak op de fiets) weer door naar de volgende optredens in de tuinen. Hier werden ze weer ontvangen door mensen die hun tuin ter beschikking hadden gesteld. In de tuin van Jan en Hedie speelde de band No Regrets. Hedie vertelt: "We doen dit al een paar jaar en het is echt heel leuk. Eerst natuurlijk in de woonkamer maar dit jaar in de tuin." 


No Regrets

De grote tuin deed heel intiem aan met de bankjes, stoelen, speeltoestellen en bomen. Hierdoor konden mensen de muziek goed beleven. De band No Regrets speelde een mix van folk, country en een vleugje bluegrass. De drie mannen bespeelden verschillende instrumenten en zongen nummers die veelal over de liefde gingen. Nummers van onder andere de Steeldrivers, The Devil makes Three en David Luning kwamen voorbij. 

Na het optreden stonden de mensen voor de volgende ronde al klaar om naar binnen te komen. Via de website van Gluren bij de Buren konden mensen hun route uitstippelen. Ze konden in een oogopslag zien wie er optraden, waar het optreden plaatsvond, hoe laat en ook welk genre. De keuze was zeer divers: er was voor ieder wat wils. 


Crowdfunding

De organisatie van Gluren bij de Buren hoopt dat het evenement volgend jaar weer kan plaatsvinden. Daarom stond er bij iedere ingang een donatiebus klaar met daarop geschreven: 'pay what you can'. Het evenement wordt namelijk mogelijk gemaakt door crowdfunding. Ieder jaar probeert de stichting zoveel mogelijk amateurkunstenaars een podium te bieden. Meer informatie is te vinden op:

q www.glurenbijdeburen.nl

Naomi Wijling