Beeldbepalend

Vol spanning keek ik samen met vele anderen zaterdagavond naar een indrukwekkende lichtshow op de Plofsluis. Ik hoopte vooral dat er ook een tipje van de sluier zou worden opgelicht over het toekomstige gebruik van deze betonnen bak, hangend boven het Amsterdam-Rijnkanaal en nu Werelderfgoed. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik toch ietwat teleurgesteld ben. Megalomane ideeën werden getoond als een absurd grote ballenbak waarin je je kinderen voor eeuwig zou kunnen kwijtraken, een zwevend zwembad of een supergrote disco. Ik kan me niet voorstellen dat we ook maar één van die ideeën serieus hoeven te nemen, alhoewel een discotheek nog wel enige mate van haalbaarheid in zich heeft. 

Deze vertoning deed mij sterk denken aan de vele serieuze plannen die er voor de Lekbrug de afgelopen jaren zijn geweest. In 1997 werd al het besluit genomen de brug te slopen. Daarna volgden er grootse en soms wat minder grote plannen van ondernemers voor de brug, die door eigenaar Rijkswaterstaat nooit werden omarmd. Het is bijzonder dat zij nu wel groots durven te denken voor hun Plofsluis. Ik zou bijna zeggen: ‘Verras ons binnenkort eens met een echt goed plan voor de Plofsluis.’ Gelukkig heeft Unesco er nu wel voor gezorgd dat dit gevaarte nooit hetzelfde lot zal ondergaan als onze oude vertrouwde boogbrug. Stukje bij beetje wordt deze 5000 ton zware reus de komende maanden gereduceerd tot helemaal niets. 

Het is opvallend en ook wel aandoenlijk en soms zelfs verdrietig te zien hoeveel mensen de ondergang van de brug volgen. Op Facebook zijn verschillende mensen uit vooral Vreeswijk en Vianen actief. Ieder vallend stuk beton wordt in beeld gebracht en gaat vaak gepaard met bijzondere commentaren, waarin vooral herinneringen worden gedeeld. Zoals foto's van een theateroptreden op de brug zo'n zes jaar geleden, maar ook jeugdherinneringen van Vreeswijkers die er vroeger als kind onder speelden en hoe bij veel mensen het naderen van de brug tot op de dag van vandaag meteen een gevoel van thuiskomen geeft en ga zo maar door. Bij het lezen van dat alles kan ik niet anders dan concluderen dat het toch doodzonde is dat dit beeldbepalende object gaat verdwijnen. En dat er waarschijnlijk op 7 november wanneer het metalen brugdeel over de Lek weggevaren wordt, zelfs nog wel menige traan zal vloeien.


Hack je kleding

nieuwegein • Je broek muziek laten maken, met je schoenen je telefoon opladen of je shirt zo programmeren dat het van kleur verandert. Het kan allemaal op 15 september van 15.30 tot 17.00 uur tijdens de #WorkshopWoensdag in bibliotheek De tweede verdieping. Neem een kledingstuk mee en hack je eigen kleding. De workshop is voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.