Ook al zijn de coronamaatregelen danig versoepeld, ze spelen de synchroonzwemsters van Aquarijn nog steeds danig parten.
Ook al zijn de coronamaatregelen danig versoepeld, ze spelen de synchroonzwemsters van Aquarijn nog steeds danig parten. Foto: Thijs Middelkoop

Synchroonzwemsters last van coronaregels

nieuwegein • Ook al zijn de coronamaatregelen danig versoepeld, ze spelen de synchroonzwemsters van Aquarijn nog steeds danig parten. Volgens Gertruud van Kempen, al jarenlang als trainster betrokken bij de afdeling synchroonzwemmen, bezorgen de maatregelen de club nog steeds problemen. ‘’De ouders mogen vanwege de coronamaatregelen nog steeds niet aan de rand van het zwembad komen, wat voor ons grote gevolgen heeft.’’

Gertruud vertelt verder: ‘’De ouders geven hun kind voor de deur af en moeten dan weer vertrekken. Weliswaar hebben die ouders daar alle begrip voor, maar voor de club is dat heel vervelend. In het synchroonzwemmen is het immers belangrijk dat ouders betrokken zijn bij de sport van hun kind. Als ze zo af en toe eens komen kijken bij de trainingen is het belangrijk dat wij als trainers met ze kunnen praten. Synchroonzwemmen is een lastige sport waar een nogal ingewikkelde organisatie achter zit. Als ouders hun kind niet meer zien zwemmen is het lastig te begrijpen wat voor een prestatie hun kind eigenlijk neerzet." 


Vrijwilligers

Daarnaast is het door het weinige directe contact met de ouders aan de badrand veel moeilijker om die ouders bij de organisatie te betrekken. Gertruud: "Onze hele club draait op vrijwilligers. Door het directe contact aan de badrand maak je ouders 'warm' voor onze sport en zijn ze veel eerder bereid om wat voor ons te doen. Wij hopen dat alle maatregelen binnenkort ongedaan worden gemaakt waardoor we de ouders weer aan de badrand kunnen verwelkomen."


Clinic

Maar maatregelen of niet, de synchroonafdeling is alweer begonnen met trainen. Zaterdag was de openingsactiviteit, waarbij de zwemsters een clinic kregen van een van de topclubs van Nederland. 

Natuurlijk hoopt de club dat er dit jaar weer als normaal wedstrijden kunnen worden gehouden. In tegenstelling tot andere clubs werd bij de synchroonafdeling geen ledenverlies geleden. 

Integendeel zelfs, er zijn zelfs leden bijgekomen. ‘’Dat had wellicht te maken met onze goede trainingsaanpak. Het hele jaar werd doorgetraind. We zijn zelfs meteen online gaan trainen. De zwemmers kregen online land- en muziektraining. En later werden de trainingen voortgezet op het buitenterrein van Merwestein. Onze trainers gaven zelfs training in weer en wind’’, vertelt Gertruud van Kempen.

Inmiddels staat het wedstrijdseizoen weer voor de deur. De wedstrijden starten in oktober, terwijl op 13 februari weer de jaarlijkse synchroshow wordt gegeven. En uiteraard wordt ook weer deelgenomen aan landelijke wedstrijden.


Thijs Middelkoop