Jan en Bets Rijdes verkleed als Dorpsomroeper en Anna van Rijn bij informatiebord over het historische Kerkveld.
Jan en Bets Rijdes verkleed als Dorpsomroeper en Anna van Rijn bij informatiebord over het historische Kerkveld. Foto: Naomi Wijling

Onthulling informatieborden Kerkveld

nieuwegein • Eén kilometer lang is het kunstwerk aan de Nedereindseweg. Van de Middenhof tot aan De Zwaan. Kijk vooral naar beneden tijdens de wandeling en bewonder de tegels met daarop de kunstwerken gemaakt door de bewoners (kinderen en volwassenen) vanuit de buurt Jutphaas/Wijkersloot. Dit community-art project en de informatieborden op Kerkveld zijn beiden buurtinitiatieven en werden tijdens Monumentendag feestelijk geopend. 

Maar liefst 32 tegels zijn er te bewonderen. Zo ook de tegel van Emma. Zij kwam met het project community-art in aanraking door een gesprek met kunstenaar Mireille Nagtegaal: bedenker van dit community-art project. "Op mijn tegel zijn een hert met jong, konijnen en verschillende bomen te zien." En Emma mocht ook nog eens kiezen waar haar tegel kwam te liggen: "Doe maar voor mijn deur", zegt ze. 


Liesbeth heeft een levensmotto  'Hou van jezelf' op haar steen staan, omringd door harten. Kunstenaar Iris en haar kleinzoon Jonathan hebben ieder een tegel gemaakt. "Ik heb een eigen atelier, dus we hadden de ruimte om van alles uit te proberen. Vanwege de lockdown hadden we ook alle tijd," vertelt Iris vrolijk. De tekening van Jonathan is heel abstract. "Als je aan hem vraagt wat het is, dan krijg je er ook een heel verhaal bij te horen. Zo fantasierijk is Jonathan - net als de andere kinderen." 

Iris heeft haar logo - een engel - opnieuw gemaakt. "Omdat de tekening door middel van zandstraling op de tegel wordt gezet, moet je rekening houden met de dikte van de lijnen en de ruimte tussen lijnen, bijvoorbeeld. En alles wat je in je tekening zwart maakt, wordt wit op de tegel." 


Informatieborden Kerkveld

Wethouder Jan Kuiper liep samen met buurtgenoten vanaf de Middenhof naar Kerkveld. En een drietal historische figuren (Anna van Rijn, chirurgijn Teljer en de Dorpsomroeper/Aanspreker) liepen met buurtgenoten vanaf De Zwaan naar Kerkveld. Daar werden twee informatieborden onthuld. 


De bewoners onderzochten samen met de Historische Kring Nieuwegein welke verhalen er horen bij de historie van het Kerkveld en de monumentale begraafplaats. Deze worden nu zichtbaar gemaakt met twee grote informatieborden en QR-codes bij verschillende graven. Zo leren bezoekers de bewoners van het vroegere Jutphaas kennen. 


Vlag 

Bij de waterpomp hees wethouder Jan Kuiper de nieuwe vlag. Deze is is ontworpen is door Niek van der Veen en Kevin van Guilik ter ere van het 50-jarig bestaan van Nieuwegein. 


Betere Buurten

Kerkveld en omgeving is door de gemeente Nieuwegein aangewezen als een Betere Buurt. Dit betekent dat de buitenruimte van de buurt vernieuwd wordt, zoveel mogelijk in overleg met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen.


Naomi Wijling