Aardwarmte

Mijn lief maakte nog net geen vreugdesprongetje toen hij op 10 september in een krantenkop las dat het onderzoek naar aardwarmte in Nieuwegein wordt stopgezet. Zijn vreugde was echter van korte duur. 

Bij het lezen van het hele bericht bleek dat de gemeente nu eerst aan zet is om voor voldoende draagvlak te zorgen. 

In januari van dit jaar stemde onze gemeenteraad nog unaniem positief over het gebruik van aardwarmte. De elf gezamenlijke deelnemers (Warmtebron Utrecht) aan het project hebben echter geconcludeerd dat zij de tijd hebben onderschat die je nodig hebt om tot een zorgvuldig besluit te komen. 

Vooral omdat het hier gaat om het winnen van aardwarmte onder een bebouwde omgeving. Simpel gezegd. Het verzet van inwoners bleek groter dan verwacht.

Naar aanleiding van onder andere de gesprekken met de stad heeft het college van burgemeester en wethouders nu een ‘aangescherpt concept afwegingskader Aardwarmte’ opgesteld. Daarin staat aan welke eisen een mogelijke locatie moet voldoen. 

De gemeenteraad gaat donderdag 16 september hierover in gesprek met het college. De verwachting van Warmtebron Utrecht is dat in december het stuk wordt goedgekeurd door de Raad en dat het project dan weer kan worden opgestart. 

“Flauwekul”, noemt mijn lief deze complete exercitie. “De hele gemeenteraad was voor. Waarom zou dat nu anders worden. Ze doen dit alleen maar, zodat ze goede argumenten richting omwonenden en andere tegenstanders formeel op papier hebben staan, waarmee ze vervolgens alsnog onder onze stad naar aardwarmte kunnen gaan boren.”

Nu moet ik wel even verduidelijken dat mijn lief niet in zijn geheel tegen aardwarmte is, maar dat hij vindt dat je dit ver buiten bebouwde omgevingen moet doen. 

“Er is pas een handjevol steden waar ze dit doen, zonder de gevolgen op lange termijn te kennen, zoals verzakkingen in de bodem of de risico’s voor vervuiling van het grondwater bij lekkages. Doe het buiten de stad. Dat is natuurlijk wel heel wat duurder als je veel langere en goed beschermde en geïsoleerde pijpen voor het transport van het warme water richting de stad moet leggen. Maar het kan wel. Het is weer gewoon een kwestie van geld.”

Hiermee heeft mijn mopperkont volgens mij wel een kern van waarheid te pakken, maar ik denk toch ook dat we moeten zorgen dat alles betaalbaar blijft voor iedereen. Alweer een dilemma, dus.