Merlijne van Schalken (artistiek leider) en Joeri Bagaya (zakelijk leider) bij Beginnersorkerst Merlijne
Merlijne van Schalken (artistiek leider) en Joeri Bagaya (zakelijk leider) bij Beginnersorkerst Merlijne Foto: Mireille Martis

Amateurorkest wil Nieuwegeiners een plek geven om te musiceren

Beginnersorkest Merlijne zoekt musici

nieuwgein • Je bent net begonnen op een instrument, je hebt je instrument al een tijdje niet meer bespeeld of je bespeelt al een aantal jaren een instrument. Hoe het ook zij: je bent van harte welkom bij het Beginnersorkest Merlijne. Het orkest is gericht op amateurs. Onder begeleiding van een dirigent leer je verschillende klassieke stukken spelen. Beginnersorkest Merlijne arrangeert voor ieder instrument op drie niveaus.

Het Beginnersorkest Merlijne is opgestart door Merlijne Schalken - artistiek leider - in Almere. "Vijf jaar geleden ben ik gestart met het orkest in Almere," vertelt Merlijne. Ze bespeelt met passie haar viool, heeft haar eigen vioolpraktijk, begeleidt diverse eigen ensembles en geeft muziektheorie. Almere was een groot succes en werd er al snel een orkest opgestart in Amsterdam. Hierna volgden andere steden waaronder Rotterdam en Utrecht. "We proberen altijd een stad te vinden die ongeveer 30 minuten van een andere stad af ligt." Zodoende kwamen ze uit in Nieuwegein. De leden betalen een maandelijkse bijdrage en kunnen zelf kijken waar ze willen repeteren. "Als leden bijvoorbeeld in Rotterdam wonen, maar in Amsterdam werken, kunnen ze zo aanschuiven in Amsterdam. Ieder orkest speelt namelijk hetzelfde muziekstuk."


Verschillende niveaus

Joeri Bagaya is zakelijk leider bij Beginnersorkest Merlijne. Hij is op latere leeftijd viool gaan spelen. "Als ervaringsdeskundige kan ik het ‘op latere leeftijd’ viool leren spelen aanbevelen", zegt hij. "Met je viool muziek maken is ontzettend leuk en wat nog leuker is: samen muziek maken in het orkest". Juist omdat het muziekstuk door de dirigent is herschreven voor verschillende niveaus, kan iedereen meedoen. Joeri: "Soms willen mensen in een orkest spelen, wat natuurlijk erg leuk en gezellig is. Maar soms zijn deze orkesten te hoog gegrepen." Beginnersorkest Merlijne vult het gat op voor de amateurorkesten waar je al een paar jaar ervaring voor moet hebben. "Mensen willen graag spelen in een orkest maar wel op hun eigen niveau," geeft Merlijne aan. Het orkest is alleen voor volwassenen. Door muziek met elkaar te spelen, ontstaan er ook weer vriendschappen. "Mensen spelen ook graag voor het plezier met elkaar."


"Elk jaar werken we toe naar een concert," zegt Joeri. "We geven deze concerten bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen. De mensen die hier willen willen we graag betrekken bij de muziek en ze een mooie dag geven." Binnen het orkest vormen zich ook ensembles. "Deze spelen ook tijdens de concerten," vult Merlijne aan.


Aanmelden

Het Beginnersorkest Merlijne wil uitbreiden en zoekt orkestleden en een dirigent in Nieuwegein. Mensen die een instrument bespelen - strijkers, houtblazers en koperblazers - en er zelf een hebben, kunnen zich aanmelden via de website. "We lezen graag hoe lang ze spelen, op welk instrument en in welke stad ze willen spelen", aldus Merlijne.


Naomi Wijling