Ella van Kappel geniet van de mooie gesprekken met buurtbewoners
Ella van Kappel geniet van de mooie gesprekken met buurtbewoners Foto: Louise Mastenbroek

Bij de Pipowagen 'KOEK'en mensen aan

nieuwegein • Drie jaar lang stond KOEK (Klimmen Op Eigen Kracht) in de wijk Wijkersloot, maar onlangs kwam daar een (gepland) eind aan. KOEK start bij dromen, talenten, energie en mogelijkheden van mensen. Het vertrekpunt zijn individuele bewoners, maar ook collectieve verlangens. Twee gastvrouwen en een gastheer hebben het initiatief geadopteerd. Zoveel bereikt, jammer om niet mee door te gaan.

Iedereen in de wijk kent de Pipowagen van KOEK. Het was al die jaren het gezicht van de wijk, elke maand op een andere plek. Door corona werd alles anders, maar gelukkig weten mensen er weer langzaam aan te wennen. Gastvrouw Ella van Kappel vertelt: “Samen houden we mensen vast, dat is zo belangrijk voor velen. In de jaren zijn ze aangeKOEKt. We hebben het dan ook over KOEKies, het gaat nog steeds over koffie en koek. Mensen kunnen hun verhaal kwijt, hun dromen, wat ze willen bereiken. Het is gewoon een kwestie van luisteren en geduld. Bijzonder hoor, daardoor hebben sommige mensen toch de moed gekregen om vol te houden en te solliciteren. En tenslotte hun droombaan gekregen.” KOEK heeft wat nagelaten in de wijk. Het trekt nog steeds nieuwe contacten, voor sommigen is het helemaal nieuw. Van Kappel: “Je moet het allemaal een beetje subtiel brengen. Dan komt de reactie vanzelf. Er kwam een vraag of we knutselspullen willen. Nou, heel graag, die staan nu allemaal bij mij thuis, handig als we een workshop willen geven. In de wagen hebben we een minibieb en aan de buitenkant hangen gedichtjes, kaartjes, kleine cadeautjes. Natuurlijk is het koud, nat en bar in de herfst en winter bij de Pipo. We hebben wat kou geleden. Daarom kijken we ook naar samenwerking, dan kunnen we bij slecht weer ergens naar binnen uitwijken. Een soort buurthuis creëren. Dat zou ideaal zijn.” KOEK is niet het enige project waar Van Kappel zich mee bezig houdt. In de wijk staan inmiddels ook verschillende 1,5 meter bankjes. Hierop kun je - door leuke plantjes gescheiden - fijn in gesprek met een buurtbewoner. Ook daar wordt geregeld gebruik van gemaakt. “Het wordt steeds mooier. Er komen meer jongeren bij. Het wordt een gemêleerd gezelschap. Dat geeft een andere dynamiek, een mix van gesprekken. Er komen hele discussies over actuele onderwerpen. Geweldig. Het zou fijn zijn als we nog een extra gastvrouw of -heer zouden hebben. Dan kunnen we vaker open.” KOEK kan verder dankzij een bescheiden subsidie van de gemeente, maar hoopt op andere wijze nog sponsoring te krijgen. “Ja, de koffie en koek is niet voor niets natuurlijk. Maar dat komt wel goed.” 


Elke maand verschijnt er een wijkmail met de laatste nieuwtjes, belevenissen en weetjes over de wijk. De mail wordt door verschillende wijkbewoners samengesteld. Tips daarvoor kun je doorgeven aan Wijkjuweetje@gmail.com. 

Ben jij de gastvrouw/-heer waar Pipo naar op zoek is? Of heb je een ander idee? Mail naar: Pipoindewijk@gmail.com.


Louise Mastenbroek