Nieuwegeinse brandweerman benoemd tot Ereburger

nieuwegein • Voor brandweerman Gerard Koekman was donderdagavond 9 september een bijzondere avond. Na afloop van een reguliere brandweeroefening werd hij bij terugkomst op de kazerne verrast door (oud) collega’s, vrienden, familie en de burgemeester. Uit handen van burgemeester Frans Backhuijs kreeg hij de Erepenning van de gemeente uitgereikt. Hiermee is Gerard Ereburger van Nieuwegein. 

Gerard zet zich al 50 jaar in bij de vrijwillige brandweer van Nieuwegein. Daarnaast is hij ook betrokken bij sponsoring en fondsenwerving bij evenementen van lokale goede doelen. “50 jaar is heel bijzonder, dit jaar is Nieuwegein ook 50 jaar. Gerard is dus één van onze eerste echte Nieuwegeinse brandweermannen. Daarom hebben wij besloten om deze Erepenning uit te reiken en Gerard te benoemen tot Ereburger”, aldus burgemeester Frans Backhuijs.

De Erepenning is de hoogste Nieuwegeinse onderscheiding. Het is inmiddels 10 jaar geleden dat de laatste Erepenning is uitgereikt.


Extra vluchtelingen

nieuwegein • GroenLinks heeft donderdagavond gevraagd naar de bereidheid van de gemeente Nieuwegein om extra vluchtelingen op te nemen. Mede door de situatie in Afghanistan is er volgens de partij grote behoefte in Nederland aan extra opvangcapaciteit voor vluchtelingen. Onlangs heeft minister Ollongren provincies en gemeentebesturen opgeroepen om alles op alles te zetten om meer opvangplekken voor asielzoekers en huisvestingplekken voor statushouders te creëren. Daarom heeft GroenLinks in de Avond van de Raad van 9 september gevraagd hoe het College gaat antwoorden op deze noodoproep. Namens het College antwoordt wethouder Jan Kuijper dat Nieuwegein zich zal inzetten voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen. Samen met andere gemeenten en de provincie kijkt Nieuwegein naar geschikte locaties voor opvang. GroenLinks heeft er vertrouwen in dat Nieuwegein ruimhartig zal zijn en een bijdrage gaat leveren om vluchtelingen een veilig onderkomen te bieden.