Foto gemaakt tijdens een eerdere NOC*NSF Nationale Sportweek die werd georganiseerd door Host City Nieuwegein.
Foto gemaakt tijdens een eerdere NOC*NSF Nationale Sportweek die werd georganiseerd door Host City Nieuwegein. Foto: Archief SportID Nieuwegein

Op woensdag 22 september vanaf 09:30 uur in Sportpark Galecop

Outdoor-dag voor honderd studenten

nieuwegein • Het tv-programma 'Kamp van Koningsbrugge' is gebaseerd op een programma uit België. In dit programma wordt een deel van de opleiding tot commando nagebootst. 'Gewone' burgers kunnen mee doen en kijken of ze geschikt zijn voor de opleiding. "Dit programma is ons uitgangspunt geweest om een fantastisch leuke dag te organiseren voor de 100 jongeren," vertelt Jimte Poelman, Sportparkmanager Galecop, enthousiast. 

Honderd jongeren in de leeftijd van 16 t/m 20 jaar van twee scholen - het Cals College (Nieuwegein) en MBO Sportacademie Utrecht - nemen deel aan deze outdoor-dag. "De dag wordt georganiseerd door SportID, Ministerie van VWS en Ministerie van Defensie," vertelt Jimte Poelman. “De oefeningen die de jongeren gaan doen, worden opgezet door defensie.” 

Hoofdonderdelen voor de outdoor-dag zijn: conditie, ademhaling, samenwerking, bootcamp en overige vaardigheden. Dat betekent flink bewegen, uitdagingen tegenkomen en overwinnen, winnen en verliezen, samenwerken en vooral genieten met elkaar. "Defensie komt onder andere met een container die uitgeklapt kan worden en dan kunnen er verschillende fitnessoefeningen gedaan worden," geeft Jimte aan. "We denken dat de doelgroep hier wel voor warmloopt." 


Dai Carter 

Jimte en Ester Jansen (Buurtsportcoach Galecop) wilden tijdens de Nationale Sportweek een dag organiseren voor jongeren. Vervolgens heeft Jimte contact opgenomen met Dai Carter. Dai was één van de presentatoren in het tv-programma en heeft 10 jaar lang bij de Korps Commandotroepen gezeten. "Hij ging meedenken over wat mogelijk was. De bal ging toen rollen en zo is de lijn met Defensie gelegd. Defensie wilde heel graag meewerken.” Sporten is een belangrijk onderdeel binnen Defensie. De jongeren kunnen door het deelnemen aan deze dag ook kijken of het werken bij Defensie iets voor ze is. Dai is zelf ook aanwezig, evenals de Korps Commandotroepen. Jimte: "Dat zijn mooie extra's.” Alle onderdelen van deze dag vinden plaats op sportpark Galecop. "Het is een fijn sportpark waar veel mogelijk is. Daar maken we dan ook graag gebruik van."


De outdoor-dag wordt georganiseerd in het kader van de NOC*NSF Nationale Sportweek. Nieuwegein is voor de derde keer Host City van de Nationale Sportweek.


Naomi Wijling