Rinie K. verdiende als directeur van de Nieuwegeinse zorgstichting Me-Care 15.000 euro netto per maand en reed rond in een dure Bentley waarvoor hij het geld van zijn stichting had geleend.
Rinie K. verdiende als directeur van de Nieuwegeinse zorgstichting Me-Care 15.000 euro netto per maand en reed rond in een dure Bentley waarvoor hij het geld van zijn stichting had geleend. Foto: ©sarymsakov/123RF.COM

OM: Directeur van Nieuwegeinse zorgstichting reed dure Bentley van valse PGB-declaraties

Algemeen

NIEUWEGEIN • Rinie K. verdiende als directeur van de Nieuwegeinse zorgstichting Me-Care 15.000 euro netto per maand en reed rond in een dure Bentley waarvoor hij het geld van zijn stichting had geleend. Dat schrijft RTV Utrecht

Volgens het Openbaar Ministerie heeft K. zichzelf fors verrijkt door declaraties bij het zorgkantoor van Achmea in te dienen voor uren waarvoor geen zorg aan zijn cliënten werd geleverd. 

Gevangenisstraf

De officier van justitie eiste woensdag een jaar gevangenisstraf tegen de 58-jarige Rinie K. uit Benschop wegens valsheid in geschrifte, het leiding geven daaraan en witwassen. Het OM wil dat hij ruim 860.000 euro aan onterecht door zijn stichting gedeclareerde zorgkosten terugbetaalt.

Ook K.’s ex-vrouw Monique M. stond woensdag terecht in de Utrechtse rechtbank. Tegen de 56-jarige vrouw uit Nieuwegein eist het OM negen maanden gevangenisstraf. Zij was adjunct-directeur van de stichting en moest toezicht houden op de administratieve werkzaamheden op het kantoor.

Verslaafden

Stichting MeCare beheerde persoonsgebonden budgetten voor cliënten met een verslavingsachtergrond. Op de Symfonielaan in Nieuwegein waren de dagbesteding en het kantoor van de stichting gevestigd. Ook huurde de stichting verschillende panden waarin met name verslaafde jongeren werden ondergebracht.

Volgens het OM werd bijna 40 procent van de zorguren die werden gedeclareerd, nooit geleverd. In totaal gaat het om ruim 860.000 euro aan onterecht gedeclareerde kosten in de periode 2013 tot begin 2014. Al heeft het OM aanwijzingen dat er door de stichting door de jaren heen voor veel meer geld werd gefraudeerd.

Dik dossier

De rechtbank is al jaren met dit dikke dossier bezig. Er is daarom geen extra tijd nodig om tot een beslissing te komen. De uitspraak is op woensdag 29 september.

Bron: RTV Utrecht