Voorbeelden van kunstwerken die te zien zijn bij Koster Schoenmode aan de Raadstede.
Voorbeelden van kunstwerken die te zien zijn bij Koster Schoenmode aan de Raadstede. Foto: Naomi Wijling

Kikkers, feestelijke boten, schoenen en tassen

Kunst in etalage Koster Schoenmode

nieuwegein • Het idee begon tijdens de lockdown. De pastellisten (mensen die tekenen met soft pastel) konden al een hele tijd niet meer in het atelier van Lisa Peters-Esvelt komen tekenen. Lisa wilde de pastellisten extra stimuleren tijdens de lockdown. Daarom schreef ze een contest uit voor haar (oud)pastellisten. Zo ontstond CCC: Corona C(k)leurplaten Contest. Vervolgens kwam de botencontest en nu maken de pastellisten een kunstwerk met het thema 'shoes and bags'. En ook deze zijn weer te bewonderen bij Koster Schoenmode. 

Lisa wilde iets doen voor de pastellisten tijdens de lockdown. Haar man kwam met het idee om een contest uit te schrijven. "Super idee! Maar ja, nu nog het thema bedenken," vertelt Lisa. Het thema werd een kikker. De pastellisten gingen met de CCC aan de slag. Via de e-mail kregen de mensen een lijntekening opgestuurd en informatie. "Ik kreeg echt de meest mooie kunstwerken binnen. Heel gevarieerd. Eén had een paarse kikker gemaakt. De ander had een zwart en wit geblokte achtergrond getekend," vertelt Lisa enthousiast. De kunstwerken werden door de brievenbus gegooid en Lisa zette de tekeningen neer in haar atelier. Ze was eigenlijk de enige die deze geweldige kunstwerken iedere dag zag. "Daar wilde ik iets op bedenken. En dus heb ik contact opgenomen met Tett van KunstGein Podium." Tett had wel een paar goede ideeën en zo is het contact gelegd met Koster Schoenmode. De winkel was gelijk enthousiast over het idee om de kikkers in de etalage te plaatsen. "Ik hoorde dat mensen zelfs wat langer bleven staan om de kunstwerken te bewonderen, die daar tussen de schoenen en tassen stonden."


Feestelijke boten

Na de kikkers, gingen de pastellisten aan de slag met het thema feestelijke boten. Nieuwegein staat natuurlijk bekent om het water en de boten. In verband met het 50 jarige bestaan, had de gemeente opgeroepen om feestelijke bootjes in de voortuin te plaatsen, op de vensterbank en dergelijke. De nieuwe contest was snel bedacht. De pastellisten gingen bootjes maken. "Wat was dit een feestje. Ik ontving weer zulke mooie kunstwerken. Zo gevarieerd. Deze kunstwerken hebben eerst een tijd bij KunstGein Podium gehangen en verhuisden vanuit daar naar Koster," zegt Lisa.


'Shoes and bags'

Eind september zijn er weer nieuwe kunstwerken te bewonderen in de etalage met het thema 'shoes and bags'. De kunstwerken staan ook in de etalage in het Stadshuis. Lisa heeft al kunstwerken binnen gekregen met daarop rode laklaarzen, maar ook een kitten die speelt met een paar schoenen, babyschoenen, klompen met geitenwollensokken. "Het is weer allemaal zo verschillend wat ik binnenkrijg. Ik weet dat ik nog een kunstwerk binnenkreeg met daarop de handen van een schoenmaker die bezig is met een schoen." Lisa geniet enorm van wat de pastellisten aan het maken zijn. En zij genieten ook, want ze worden uitgedaagd om aan de slag te gaan met weer een ander thema. Een thema wat ze zelf niet snel zullen uitkiezen. 


Lisa is nu al weer aan het nadenken over het volgende thema dat wellicht straks weer in de etalage te bewonderen is. "Ik heb ideeën genoeg. Als ik aan het wandelen ben met de hond dan vallen de ideeën vaak naar binnen. En dan word ik weer helemaal enthousiast en ga ik kijken hoe ik het toe kan passen." Zo heeft Lisa de workshop Little Box ontwikkeld. Eerst gaat men aan de slag met het tekenen met potloden en pastellpaste op het plaatje en eventueel op het kistje. En daarna gaan ze met giethars aan het werk. In dit kleine doosje zit ook een lichtje. "Leuk voor als het donker wordt. Kun je toch van je kunstwerk genieten." 


Etalage

Vanaf eind september zijn de kunstwerken van de (oud)pastellisten van Lisa weer te bewonderen in de etalage van Koster Schoenmode aan de Raadstede.


Naomi Wijling