Wilde Westen

Het was weer eens raak in Batau-Noord. Zaterdag werden veel mensen opgeschrikt door mogelijk geratel van een automatisch wapen en losse schoten. “Het lijkt soms wel het Wilde Westen”, reageerde mijn lief, toen hij de berichtenstroom op Facebook zag. 

Het is niet de eerste keer dat enorme knallen ervoor zorgen dat de politie voorzien van kogelvrije vesten en met inzet van een politiehelikopter massaal uitrukte. Ook nu vonden ze helemaal niets. 

Iedere keer als ik ‘s nachts opgeschrikt wordt door enorme knallen, dan schiet soms toch de gedachte door mijn hoofd dat het deze keer misschien wel goed mis is. 

Meestal blijkt de volgende ochtend dat het waarschijnlijk toch weer zwaar vuurwerk was, afgestoken door jongelui in tunnels of andere holle ruimtes. En nog wat vaker moet de politie helaas melden dat ze, zelfs na uitgebreid onderzoek, simpelweg niet weten of het al dan niet vuurschoten of vuurwerk betrof. 

Soms denk ik ook dat dit soort gedrag van jongelui beter aangepakt of misschien zelfs voorkomen had kunnen worden, als Ivo Opstelten, toenmalig minister van Veiligheid en Justitie, zijn belofte in 2011 was nagekomen. 

In maart van dat jaar was hij te gast in het Politiek Café. Een succesvol evenement dat een paar keer per jaar op wisselende locaties werd gehouden. Hier troffen vooral politici en ondernemers elkaar. Ik zie Opstelten nog staan op het podium in de zaal van De Lantaern. Hij wist het zeker. 

Zonder blikken of blozen beloofde hij de vele aanwezigen dat Nieuwegein er per wijk een wijkagent bij zou krijgen. Ik heb ze nooit gezien. En dat is meer dan jammer, want hoe lang zeggen we al niet dat er meer blauw op straat zou moeten zijn. 

Immers, hoe je het ook went of keert, veel criminelen beginnen in het klein op straat. Goed of fout gedrag, voor alles geldt: jong geleerd is heel vaak ook oud gedaan. Neem Taghi die als jong broekie op straat in onze stad zijn eerste schreden in de criminaliteit zette. 

Gelukkig hebben we hier goede wijkagenten, maar ik ben er van overtuigd dat zij tot op de dag van vandaag heel erg blij zouden zijn met meer menskracht, zodat jonge gasten met vuurwerkbommen vaker gepakt worden en minder kans maken uit te groeien tot geharde criminelen. De vraag is dus: welke minister gaat de belofte van Opstelten eindelijk inlossen?