Juf Corrie de Koning voor de Prins Willem Alexanderschool, waar ze jarenlang met veel plezier gewerkt heeft.
Juf Corrie de Koning voor de Prins Willem Alexanderschool, waar ze jarenlang met veel plezier gewerkt heeft. Foto: Louise Mastenbroek

"Leuk als ze huppelend komen, leuker als ze huppelend weggaan"

Juf Corrie na veertig jaar met pensioen

nieuwegein • Na veertig jaar in het onderwijs gaat juf Corrie de Koning genieten van haar welverdiende pensioen. Ze begon voor de klas en neemt nu afscheid als remedial teacher van de Prins Willem Alexanderschool, waar ze jarenlang met veel plezier gewerkt heeft. Door het geduld, de kennis en liefde van juf Corrie hebben veel kinderen een plaats gevonden in de maatschappij.

De keuze voor de Pedagogische Academie was niet vreemd, Corrie wilde altijd al iets met kinderen doen. Toen ze zelf kinderen kreeg, stopte ze met werken, want parttime voor de klas was in die tijd niet mogelijk. Het onderwijs bleef kriebelen en toen de kinderen wat groter werden, kwam Corrie weer voor de klas. Ze zocht verdieping en vond die in de remedial teaching. “Je moet het zien als iets meer dan een bijles. Kinderen krijgen extra aandacht. Vaak hebben ze geen lol meer in school. Het gaat erom waar ze naar toe willen. En natuurlijk waar het kind vandaan komt. Dan kun je samen bekijken in welke fases je verder kan en dan kan je de juiste materialen inzetten. Natuurlijk moet je daarin ook de ouders ondersteunen.” Het ging daarbij niet alleen om kinderen met leerproblemen en/of een lichamelijke beperking die werden toegelaten tot het reguliere basisonderwijs, ook hoogbegaafde kinderen kregen van haar een uitdaging. Elke dag was voor Corrie een feestje, steeds kwam er iets leuks en interessant op haar pad. Lachend: “Het is leuk als ze huppelend binnen komen, maar nog leuker als ze huppelend weggaan. Sommigen krijgen echt een plek in je hart. Ik weet nog de eerste keer dat ik een kind moest doorverwijzen naar speciaal onderwijs. Dan verplaats je je ook nog in de ouders. Niet gemakkelijk, maar soms wel het beste. Je wilt toch het mooiste uit het kind halen.” Aanvankelijk was de begeleiding individueel, inmiddels wordt er ook in groepjes gewerkt. “Je probeert kinderen handvatten te geven om te leren leren. Dan moet je kunnen plannen, motivatie vasthouden. De vraag is dan wat een kind zelf bedenkt en waar ik bij kan helpen. Alle kinderen hebben een eigen verhaal. Het is een intensief vak.” Juf Corrie kijkt terug op een mooie tijd. “Dit is een superleuke school met een enthousiaste nieuwe directeur. Het is mooi om mijn werk over te kunnen dragen. Ik ga de collega’s en de kinderen missen, maar het komt goed. Ik heb er alle vertrouwen in. Zelf ga ik eerst een paar weken op vakantie. En dan wil ik me toch blijven inzetten voor de maatschappij. Hobby’s genoeg, verder maar eens kijken wat er op m’n pad komt.”


Louise Mastenbroek