“Hè jongens lekker zo vitamine D opdoen en energie laden”. Een van de dames schuift een beetje verder om nog meer van de zon te genieten op het terras van onze Herman. Voorlopig kan het nog, dus genieten.”

“Over energie gesproken”, pakt Dirk het gesprek op. “Als je dat zo een hoort en leest kunnen we de komende tijd een flinke verhoging van onze energiekosten verwachten. Dus dat wordt de verwarming nog maar een graadje lager zetten en een dikke trui aan. 

In bepaalde delen van ons land kunnen geen grote bedrijven meer komen omdat er geen stroom geleverd kan worden. De centrales kunnen de vraag niet meer aan. Maar onze buurgemeente wil even duizend laadpalen plaatsen. Toe maar jongens, stroom genoeg. Ik snap het niet meer hoor. Ze willen zelfs weer meer kolencentrales.”

Een van de dames heeft een oplossing voor de hoge energierekening. “Ik ga gewoon ‘buiten de deur’ eten. Dat bespaart mij gas voor het koken. Na het eten blijf ik nog even lekker naborrelen zodat thuis het licht niet aan hoeft en verwarming niet aan en kan ik gelijk naar bed”, zegt ze met een stalen gezicht. Maar ze schiet daarna gelijk in de lach.

 “Heb jij je die corona-QR-code op je telefoon”, vraagt ze ineens.
“Nee want ik heb een gewone telefoon en geen smartphone. Ik heb zo’n mobiel om te bellen en eventueel een berichtje te versturen en dat is voldoende.”

“Hoe moet dat dan als je naar binnen moet om te plassen? Nou zal Herman hier niet zo moeilijk doen maar… Toch is dat gedoe met die pasjes stomvervelend. Je gaat een tweedeling creëren. Een groep van niet en wel gevaccineerde. Ook op het werk. Als je naar de schouwburg ga of de bioscoop dan willen ze toch graag zien dat je gevaccineerd bent.” 

“Nou ik heb altijd nog die papieren code hè”, moppert Dirk. “En naar festivals ga ik toch niet meer en dat de horeca zo moeilijk doet en ze geen personeel hebben om dat allemaal te controleren vind ik ook een farce. Gewoon bij het opnemen van de bestelling even controleren. Het is binnen enkele seconden gepiept.” 

"Het is toch evengoed raar dat er plotseling bijna geen personeel meer te vinden is in welke branche dan ook. Ik las dat er winkels tijdens koopavond moeten sluiten omdat ze het rooster niet rond krijgen. En veel horeca gaat pas in de loop van de week open. Zo tegen het weekend. Ook al door gebrek aan personeel. Jammer.”